16 gazetecinin tutuklanması AYM’ye taşındı

Diyarbakır'da 'örgüt üyeliği' iddiasıyla 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazetecinin davası Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Gazetecilerin haberlerinin 'suç delili' olarak gösterildiğinin altını çizen avukatlar, tutuklanmalarının hukuku aykırı olduğuna dikkat çekti.

KRONOS 17 Eylül 2022 GÜNDEM

Basın faaliyetleri suça gerekçe gösterilen gazeteciler 16 Haziran'da Diyarbakır'da tutuklanmıştı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “örgüt üyeliği” iddiasıyla yürüttüğü soruşturmadan 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazetecinin tutukluluğu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındı.

Gazetecilerin avukatlarının AYM’ye yaptığı başvuruda, gazetecilerin tutuklanmasının hukuku aykırı olduğuna dikkat çekilerek, Kürt basın kuruluşlarında çalışan muhalif gazetecilerin mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklandığı, bunun düşünce ve ifade özgürlüğü ile güvenlik hakkının ihlali olduğu kaydedildi.

TARTIŞMA ÖZGÜRLÜĞÜ… 

Gazetecilerin tutuklanmasının “gazetecilere ve özelde muhalif Kürt basının tamamen susturma ve işleme hale getirme, çoğulculuğu bastırma ve demokratik toplum kavramının özünde yer alan siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlandırmayı amaçladığı belirtilerek, bu yüzden müdahalenin meşru ve orantılı olmadığının altı çizildi.

Mezopotamya Ajansı‘nın haberine göre gazetecilerin tutuklanması ve yargılanmasının birçok örneğinin görüldüğü, ama mevcut dosyanın bu tutuklama ve yargılamanın en kötü örneği olduğu vurgulanan başvuruda, gazetecilerin “örgüt üyesi” olarak suçlanmasına delil olarak gazetecilik faaliyetleri gösterildiği, bununla da gazetecilikten duyulan rahatsızlığın ve gazetecilik faaliyetinin bütünüyle ortadan kaldırılmasının amaçlandığı ifade edildi.

‘SAVUNMA HAKKINA YÖNELİK İHLAL’

Gazetecilerin tutuklanmasına gidilen süreçte emniyet ve savcılığın gazetecilerin avukatlarına kısıtlama kararı gerekçe göstererek bilgi vermediği hatırlatılan başvuruda, soruşturmayla ilgili bili notunun ise hükümete yakın bazı medya organlarına servis edildiği anımsatıldı. Bu durumla suçlamalara yönelik itirazların etkili bir biçimde sunulmasının engellendiği dile getirilen başvuruda, bunun da savunma hakkına yönelik bir ihlal olduğu belirtildi.


 

‘HABERLER SUÇA DELİL OLARAK GÖSTERİLDİ’

Gazetecilerin esas olarak Kürt halkının takip ve tasvip ettiği basın yayın kuruluşlarında çalıştığı, bunlara haber içeriği ürettiği için suçlandığı aktarılan başvuruda, haber konularının ve başlıklarının içeriklerinin suçlamada temel dayanak yapıldığı belirtilerek, “Bağlamından koparılan tekil sözcük ve ifadeler şiddet övgüsü veya teşviki içerememelerine rağmen, örgüt üyeliği delili olarak gösterilmiştir. Ancak suça delil olarak gösterilen haberlerin gazetecilik faaliyeti niteliğinde olduğu ve ifade ve basın özgürlüğü kapsamında yer aldığının değerlendirilmesi ise hiç yapılmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com