2019’da, dünya nüfusunun yüzde biri yerinden edildi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 2019 yılında 79.5 milyon kişinin zorunlu göç nedeniyle yerinden edildiğini duyurdu. Korona virüsü salgınının durumu daha da kötüleştirmesinden endişe ediliyor.

KRONOS 18 Haziran 2020 DÜNYA

© UNHCR/Sylvain Cherkaoui

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin, (BMMYK) yeni yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde biri  olan 79.5 milyon kişi ayrımcılık, şiddet veya çatışmalar nedeniyle 2019 yılında  yerinden edildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, göçmen sayısındaki yükselişin “dramatik” ve “endişe verici olduğunu söyledi.

Grandi yaklaşık 80 milyon göçmenle ilgili, “Bu insanların yüzde 68’i sadece beş ülkeden geliyor: Suriye, Venezuela, Afganistan, Güney Sudan ve Myanmar” bilgisini vererek sözlerine şöyle devam etti: “Bunun ne anlama geldiğini biliyorsunuz. Bu ülkelerdeki krizler sona erecek olsaydı, küresel yer değiştirmenin yüzde 68’i muhtemelen çözülürdü.”

Ancak, rapora göre mevcut çatışmalar çözülmezken bunlara yenileri eklendi ve  daha fazla insan yerinden edildi. Rapora göre Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde veya Sahel bölgesindeki çatışmalar, yerinden edilmiş insan sayısında artışa neden oldu.

YERİNDEN EDİLMİŞ İNSANLAR YURTLARINA GERİ DÖNEMİYOR

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre, yerinden edilmiş insanların anavatanlarına dönüşü de giderek daha az mümkün hale geliyor. Grandi, 1990’larda, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden ve Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra, her yıl ortalama 1,5 milyon insan eve döndüğünü söyleyerek, “Ancak, son zamanlarda geri dönenlerin sayısı yılda yarım milyonun altına düştü” dedi.

Raporda, yerinden edilmiş insanların çoğu – yaklaşık 46 milyon kişi – “ülke içinde yerinden olmuş kişiler” olarak adlandırılıyor; bu rakam da bu kişilerin kendi ülkelerinde sürgün oldukları anlamına geliyor.

Rapora göre yurt dışına kaçmak zorunda kalanların çoğunluğu, genellikle yoksul komşu ülkelere sığınma başvurusu alıyor.  Göçmenlerin ancak az bir kısmı Avrupa’ya ulaşabiliyor.

Durumun dramatik bir boyutta olduğunu ve AB ülkelerinin şimdiye kadar göçmen sorunuyla nasıl başa çıkılacağı konusunda anlaşamadığını vurgulayan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi şunları söyledi: “Bir Avrupalı olarak, Avrupa Birliği’nin sığınmacılar veya kıtaya sığınmak isteyen insanlar için sorumluluk paylaşımı kadar basit taahhütler üzerinde anlaşamamaması nedeniyle utanıyorum.”

PANDEMİNİN DURUMU KÖTÜLEŞTİRMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR

BMMYK tarafından açıklanan rapor 2019 yılı rakamlarını içeriyor ve korona virüsü salgınının başlamasından sonraki durumu yansıtmıyor.

Grandi pandeminin göçmenler üzerindeki etkileri olduğunu belirterek, “Mülteci kampları hakkında çok endişeliydik, ancak şu ana kadar büyük bir salgın görmedik” dedi.

Ancak, ülkelerin uyguladığı kısıtlamaların, sınırların kapatılmasının ve diğer koruyucu önlemlerin, birçok göçmenin zaten kötü durumunu daha da kötüleştirebileceği endişesi yükseliyor. Grandi, korona krizinin neden olduğu tüm iş kayıplarını daha fazla göçe neden olabileceğini belirterek, “Kuşkusuz artan yoksulluk ve çözüm eksikliği, bunun yanı sıra çatışmaların devam etmesi daha fazla nüfus hareketine yol açacaktır” diye konuştu.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com