29 yıllık tutuklu şair İlhan Sami Çomak için denetimli serbestlik başvurusu

29 yıldır hapishanede olan şair İlhan Sami Çomak, aldığı cezanın yasal yatış süresini tamamladı. Şairin avukatları denetimli serbestlik başvurusu yaptı.

KRONOS 22 Ağustos 2023 KÜLTÜR

Cezaevinde 29 yılını dolduran şair ve yazar İlhan Sami Çomak’ın avukatları, müvekkillerinin denetimli serbestlik hakkından yararlanabilmesi amacıyla için bugün başvuruda bulundu.

Çomak’ın adına açılan sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, başvuru haberi, “Cezaevinde 29 yılını dolduran İlhan Sami Çomak’ın tahliye edilmesinin önünden kanuni hiçbir engel kalmadı. Koşullu salıverilme tarihi 21 Ağustos 2024 olduğundan kalan 1 yıl için denetimli serbestlik hakkından yararlanabilmesi istemiyle Avukatlar bugün başvuruda bulundu” ifadeleriyle duyuruldu.

İLHAN SAMİ ÇOMAK KİMDİR?

1973’te Bingöl Karlıova’da doğan, ilk ve orta öğrenimini Bingöl’de tamamladıktan sonra, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümüne kaydoldu. Çomak, 1994 yılında gözaltına alındı ve tutuklandı. İtirafçı ifadelerine dayalı olarak, delilsiz biçimde müebbet hapse mahkum edilen Çomak, kesintisiz 29 yıldır cezaevinde.

Cezaevinde 10 kitaba imza atan Çomak, şiir kitaplarıyla ödüller kazandı. Şiirleri İngilizce, Norveççe, Rusça, Almanca ve Galceye çevrildi.

Çomak’ın “Günaydın Yeryüzü”, “Geldim Sana”, “Açık Deniz”, “Karınca Yuvasını Dağıtmamak”, “Hayattayız Nihayet” ve “Hayat Seni Çok Seviyorum” adlı kitapları yayımlandı.

AİHM KARARINA RAĞMEN…

Yargıtay 2000’de Çomak’ın cezasını onadı. Çomak 2001’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nde askeri hakim tarafından yargılandığını, hakimin tarafsız olmadığını, bu nedenle de adil yargılanmadığını belirtti.

AİHM, 2006’da Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetti ve Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum ederek Çomak’ın yeniden yargılanmasına karar verdi.

AİHM kararı sekiz yıl gecikmeli uygulandı. Sekiz yıl aradan sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Ocak 2014’te yeniden yargılanma talebini haklı buldu. Çomak 11 Mart 2014’te tekrar mahkemeye çıktı. Devam eden süreçte tutuksuz yargılanma talebi reddedildi. Çomak yeniden müebbet hapse mahkum oldu. Yargıtay somut hiçbir delil bulunamamasına rağmen cezayı bir kez daha onadı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com