Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell, Özbekistan, Tacikistan, Pakistan ve İran gibi ülkelere Afgan mültecilere evsahipliği yapmaları için Türkiye'ye Suriyeli mültecileri tutması için yaptıklarına benzer mali yardımlarda bulunacaklarını belirtti.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan’a komşu Özbekistan, Tacikistan, Pakistan ve İran gibi ülkelere Afgan mültecilere evsahipliği yapmaları için Türkiye’ye yaptıklarına benzer mali yardımlarda bulunacaklarını açıkladı.
İtalyan Il Corriere della Sera gazetesine konuşan Borrell, Afganistan’da Taliban’ın idareyi devralması sonrası ortaya çıkan mülteci krizine yönelik AB’nin izleyeceği politikalara ilişkin soruları, özetle şöyle cevaplandırdı:
Soru: Jeopolitik krizler, Avrupa’da ancak mültecilerin sınırlarımıza ulaşmasından endişe duyduğumuzda tartışmaları tetikliyor. Bu tavrın bizi Türkiye ve Beyaz Rusya gibi şantaj yapmaya çalışan komşu ülkelere karşı savunmasız hale getirdiğini düşünmüyor musunuz?
“Avrupa olarak jeopolitik krizlere yalnızca bu konuyla ilgilendiğimizde odaklanma eğiliminde olduğumuz doğrudur. Ancak Afganistan’dan gelen tüm insanları göçmen olarak tanımlayamayız: değiller. Onlara bu şekilde hitap etmek yanlış olur çünkü onların birçoğu sığınmacıdır. Öldürülmek istemedikleri için Kabil’den kaçmaya çalışıyorlar.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Bazı komşu ülkeler mültecileri bize baskı yapmak için silah olarak kullanıyor. Son zamanlarda Irak vatandaşlarının Minsk’e uçtuğunu ve ardından Belarus rejimi tarafından Litvanya sınırına götürüldüğünü gördük. Göçmenleri ve sığınmacıları şantaj olarak kullanmaya yönelik bu girişimler reddedilmelidir. Ancak biz Avrupalılar olarak jeopolitik meselelere sadece göç merceğinden bakamayız. Çok daha geniş etkileri vardır. Afganistan ve çevresindeki güç dengesini göz önünde bulunduran çok daha geniş bir yaklaşım benimsememiz gerekiyor.”
Soru: AB’nin, almak istemediğimiz Afgan mültecileri tutmaları için Özbekistan, Tacikistan, Pakistan ve hatta İran gibi ülkelere para ödeyeceği doğru mu?
Doğru olan şu ki, Afganistan ile ilgili sorunları çözmek için komşu ülkelerle işbirliğini artırmamız gerekecek. İlk mülteci dalgasını onlar karşılayacak, onlara yardım etmeliyiz. Ülkeden kaçan Afganlar ilk etapta Roma’ya değil, belki Taşkent’e ulaşacaklar. Ön saflarda yer alacak ülkelere yardım etmemiz gerekiyor.
Soru: Yani bu ülkeler Türkiye’nin Suriyeli mültecileri tutmak için aldığı gibi Afgan mültecilere ev sahipliği yapmak için Avrupa’dan mali yardım alacaklar mı?
Avrupa’nın hazmetme kapasitesinin sınırları vardır ve güçlü bir işbirliği olmadan hiçbir şey yapılamaz. Komşu ülkeler Avrupa’dan daha fazla ve daha erken etkilenecek. Yani evet: bu aynı zamanda bizim Türkiye’ye yaptığımız gibi o ülkelere de mali destek vermek anlamına geliyor.