Korona virüsü Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yayılmaya devam ediyor. Şu ana kadar Covid-19 sebebiyle 90 binden fazla insanın hayatını kaybetttiği ABD, ölüm oranlarında dünyada birinci sırada bulunuyor.
ABD Başkanı Donald Trump, salgından koruma gerekçesiyle ülkeye katı giriş kuralları koyarken, ABD’ye göçmen kabulünü de geçici bir süre durdurdu. ABD’ye göçmen girişleri yasak olsa da çıkışlar, yanı sınır dışı işlemleri, hâlâ sürüyor. DW’nin Almaca edisyonunda yer alan habere göre, göçmenleri sınır dışı eden uçaklar, ABD’den Latin Amerika ve Karayipler’e havalanıyor.
Sınır dışı edilen göçmenler arasında Covid-19 pozitif hastaların olması ise tepkilere neden oldu. Eleştirmenler, ABD’nin acımasız sınır dışı etme uygulamasıyla virüsü, sağlık sistemleri salgınla mücadele etmeye yeterli olmayan ülkelere yaydığını söylüyor. Miami Herald gazetesinde yer alan bir habere göre, Haiti’ye gönderilen göçmenler arasında Covid-19 testi pozitif çıkan 5 göçmen bulunuyordu. Nüfusu yaklaşık 11 milyon olan Haiti’de solunum cihazlarının sayısı 60’dan az.
“ABD VİRÜSÜN DÜNYAYA YAYILMASINDAN SORUMLU”
Haberde görüşlerine yer verilen ABD İnsan Hakları İzleme Programı’nın göç uzmanı olan Ariana Sawyer, “ABD hükûmeti Covid-19 salgınının yayılmasından kesinlikle sorumlu” diyerek şöyle devam etti: “Dünya çapındaki seyahat kısıtlamalarına ve sağlık uzmanlarının tavsiyesine rağmen, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu (ICE) testleri pozitif olan insanları sınır dışı etti.”
Habere göre ABD’nin sürgün politikasının sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda olan ülkelerin başında Guatemala geliyor. Her ne kadar Orta Amerika ülkesi, son haftalarda ABD’den gelen uçuşları askıya alsa da, Guatemala kuzeydeki güçlü ortağını kaybetmek istemiyor. Sonuçta ABD’nin katı sürgün politikası içeride de Başkan Trump’ın seçmenleri tarafından da olumlu karşılanıyor. Bir ABD hükûmet yetkilisi New Yorker dergisine, Beyaz Saray’ın Guatemala’nın saçmalığına vakti olmadığını söyleyerek “Sınır dışı işlemi devam etmeli” dedi. Trump da sınır dışı edilen göçmenleri kabul etmeyi reddeden ülkeleri tehdit etti.
Guatemala Sağlık Bakanı Hugo Monroy, sürgün edilenlerin yüzde 50 ila 75’inde korona virüsü olduğunu söylüyor. Başkan Alejandro Giammattei‘nin hükûmeti de sınır dışı edilenler arasında Covid-19 hastalarının sayısının fazlalığından şikayet edince ABD, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden Guatemala’ya uzmanlar gönderdi. Uzmanlar, ABD’den Guatemala’ya sınır dışı edilen göçmenler arasında rastgele seçilmiş 12 göçmene Covid-19 testi yaptığında hepsinin testi pozitif çıktı. Guatemala Sağlık Bakanı, ABD’nin gönderdiği göçmenler nedeniyle ülkesindeki korona krizinin daha da kötüleştirdiğini söyledi.
Guatemala hükûmetinin itirazları üzerine ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu, sınır dışı etmeden önce tüm göçmenlerin ateşini ölçmeye başladı; vücut ısısı 37.2 dereceden yüksek olanlar uçağa bindirilmeyip karantinaya alınıyor. Ancak uzmanlar, tıbbi eğitimi olmayan görevlilerin bu muayenelerde ne kadar yetkin olduğundan da şüpheli.
ICE görevlilerinin, sınır dışı etmeden önce göçmenlere test yapmak zorunda olduğunu belirten Sawyer, “Ancak çoğu durumda ICE’nin korona virüsü testi yapmadığını gördük. Bunun yerine ateş ve diğer belirtileri kontrol ediyorlar. Bu da kontrollerin yeterli olmadığı anlamına geliyor” diye konuştu.
Washington’daki muhalefet de bu konuda eleştirilerini dile getirdi. Bernie Sanders ve Elizabeth Warren’ın da aralarında bulunduğu bazı demokrat senatörler, Trump yönetimine hitaben bir mektup yayınlayarak, sınır dışı edilmek istenen göçmenlerin tümüne Covid-19 testi yapılmasını ve testi pozitif çıkanların tıbbi bakıma alınmasını istediler. Mektupta, “ülkemiz pandemi zamanlarında, insani ve sağlık standartlarını ihlal etti” dendi. (KRONOS DÜNYA)