ABD Senatosu, Türkiye'ye 23 milyar dolarlık F-16 satışının bloke edilmesini öngören tasarıyı reddetti.
Türkiye ile ABD arasında S-400 alımıyla başlayan savaş uçağı krizinde gerilim düşüyor. Rusya’dan alınan S-400 savunma sistemleri sonrasında F-35 programından çıkarılan Türkiye, daha sonra F-16’lar için ABD’nin kapısını çalmıştı. İsveç’in NATO’ya üye olması için verilen vizeyle birlikte Ankara, F-16’lar konusunda verilen sözün tutulmasını istedi.
Başından beri Türkiye’ye savaş uçağı satılmasında itirazı bulunan ABD Senatosu’nda dün beklenen tasarı oylamaya sunuldu. Buna göre ABD’nin Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16 satışının bloke edilmesini öngören tasarı reddedildi.
ABD Senatosu’nun Türkiye’nin İsveç’in NATO ittifakına katılmasını onaylamasının ardından Başkan Joe Biden yönetiminin onayladığı Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını durdurma çabasını ‘kesin bir sonuçla’ reddettiği bildirildi.
SADECE 10 KİŞİ İTİRAZ ETTİ
Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul tarafından sunulan ‘onaylamama’ önerisine 61’e karşı 10 destekçi çıktı.
ABD hükümeti, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin hemen ardından Türkiye’ye F-16 jetlerinin satılmasına onay vermişti.
Kongre’deki 15 günlük inceleme ve itiraz süreci 10 Şubat gecesi sonlanmış, bu süreçte yalnızca Kentucky Senatörü Cumhuriyetçi Rand Paul itirazda bulunurken, Senato Dış İlişkiler Komitesi’ne iletilen bu itiraz hakkında bir işlem yapılmamıştı.
Türkiye, F-16 savaş uçakları için ilk talebini Ekim 2021’de gündeme getirmişti.
Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, dün ABD’nin F-16’lara ilişkin taslak teklifinin bakanlığa ulaştığını açıklamıştı.