Yağlı güreşlerde peşrev çekme zorunluluğu getirileceğini, çekmeye ceza verileceğini kaydeden efsane güreşçi, "Yağlı güreşte peşrev çekme ve temenna 7 asırlık bir gelenek. Güreşçilerimiz ata sporumuzun olmazsa olmazı olan peşrev çekmeyi kendilerince zor gördükleri için yapmıyorlar." dedi.
ANTALYA – Güreş Federasyonu As Başkanı Ahmet Taşçı, dünya tarihinde 700 yıldır müzik eşliğinde yapılan bir spor dalı olan yağlı güreşin geleneklerini koruyacaklarını söyledi. Güreş Federasyonu Başkanı Eşref Eroğlu ile birlikte Manavgat 9. Yağlı Pehlivan Güreşlerine gelen Kırkpınar’ın efsane ismi Taşçı, ”Federasyon olarak ilk işimiz er meydanındaki curcunaya son vereceğiz. Bir güreşçi yendiğinde yada yenildiğinde sahaya bir anda yakınları , antrenörü, kulüp arkadaşları dalıyor. Bu aslında güreş seyircisine çok büyük hakaret. Seyirci güreş mi izleyecek yoksa saha içindeki curcunayı mı izleyecek. Federasyon olarak güreşlerin haklarının yenmemek içi güreş sahalarının dört tarafına tüm pehlivanları güreşlerini görecek şekilde kamera kurduracağız. Güreşlerde peşrev çekmeyen güreşçiye ceza vereceğiz Çok güzel peşrev çeken güreşçi de ödüllendireceğiz.” dedi.
PEŞREV ÇEKMEYEN PEHLİVANA CEZA VERECEĞİZ
Cumhuriyet tarihinde Kırkpınar’da en fazla altın kemer alan pehlivan olduğu hatırlatılan Ahmet Taşçı, “Kırkpınar’da dokuz birinciliğim oldu. Altı yıl üst üste aralıksız başpehlivan olduğum için iki defa altın kemerin ebedi sahibi olmaya hak kazanım.” dedi.
Sahalarda her güreşçiye peşrev çekme zorunluluğu getirileceğini, çekmeye ceza verileceğini kaydeden efsane güreşçi, “Yağlı güreşte peşrev çekme ve temenna 7 asırlık bir gelenek. Güreşçilerimiz ata sporumuzun olmazsa olmazı olan peşrev çekmeyi kendilerince zor gördükleri için yapmıyorlar. Güreşte bizim pirimiz Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in amcası Hz. Hamza. Pehlivanın güreş öncesi temenna durmasıda ; topraktan geldik , toprağa döneceğizi düşüncesini sembolize eder.” şeklinde konuştu.
26 YAŞINDA YAĞLI GÜREŞE BAŞLADI
Taşçı, “İnanılır gibi değil; yağlı güreşe 26 yaşında başladım. Yağlı güreşe başladığım da güreş hocaların 26 yaşından sonra yağlı güreşte başpehlivan olunmaz diyerek, beni umutsuz vaka olarak gördüler. Kırkpınar’da 9 defa birincilik elde ederek Cumhuriyet tarihin en fazla altın kemer almaya hak kazanan başpehlivanı oldum. Tabii bunlar bizim yağlı güreşe aşrı isteğim ve bu isteğe karşı Allah’ın bir lütfu oldu.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Antalya’nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirilen ve bu yıl 9’uncusu düzenlenen Akdeniz’in Kırkpınarı olarak isimlendirilen Manavgat 9. Yağlı Pehlivan Güreşlerinin başpehlivanı Cengizhan Şimşek oldu. Başpehlivan Cengizhan Şimşek’e kemeri Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ile Güreş Ağası turizmci Hasan Özden birlikte taktı. 1150 güreşçinin katığı yağlı güreş müsabakalarında Mustafa Taş ikinci, Osman Aynur ve Manavgat Belediyesi Güreşçisi Fatih Atlı üçüncü oldu.