AİHM’in Yalçınkaya kararıyla ilgili Avrupa Konseyi’ne eylem çağrısı

Dublin İnsan Hakları Merkezi kurucu Direktörü Dr. Suzanne Egan, Avrupa Konseyi'ni AİHM'in Yalçınkaya kararını uygulamayan AKP iktidarına karşı eyleme geçmeye çağırdı: AKPM Türk delegasyonunun katılımını askıya alabilir.

KRONOS 29 Mayıs 2024 GÜNDEM

Dublin Üniversitesi (University College Dublin) İnsan Hakları kurucu Direktörü ve Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Suzanne Egan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya hakkında verdiği hak ihlali kararının uygulanmasını için Avrupa Konseyi’ne eylem çağrısında bulundu.

Belçika’daki Gent Üniversitesi’nin İnsan Hakları Merkezi‘nin web sitesinde konuyla ilgili bir makale yazan Egan, kararın gözardı edilmesinin hukukun üstünlüğünü ve uluslararası normları tehlikeye atacağını söyledi. Konsey’e, kararın uygulanmasını için pozisyon almaları gerektiğini hatırlatan Egan, konunun takipçisi olmalarını istedi.

Egan yazısında şu ifadelere yer verdi:

AİHM’in kararlarını uygulama yükümlülüğünü yerine getirmemenin nihai sonucu, yaptırımlar veya Avrupa Konseyi’nden ihraç etme olabilir. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Bakanlar Komitesi’nin bu konuda önemli yetkileri vardır. İç Tüzüğünün 8 ve 10. Maddeleri uyarınca, AKPM bir ulusal delegasyonun katılımını veya temsil edilen bir devletin bazı haklarının kullanılmasını askıya alabilir, bir parlamento delegasyonunun yetkilerinin onaylanmaması veya ihraç etmesini önerebilir.

YÜKSEL YALÇINKAYA DAVASI NEDİR?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen ve Kasım 2022’de tahliye edilen KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya ihlal başvuruyla ilgili kararını 26 Eylül 2023’te açıkladı. Mesajlaşma programı ByLock kullanmanın delil olmadığına hükmeden mahkeme, Yalçınkaya’nın adil yargılanma, özel ve aile hayatına saygı, toplantı yapma ve dernek kurma hakkının ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 7. maddesinde yer alan “Kanunsuz suç ve ceza olmaz” hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Emsal olan karara göre, bankaya para yatırmak, derneğe üye olmak, Bylock kullanmak, gazeteye abone olmak, çocuklarını kapatılan okullara göndermek ve benzeri eylemler, sözleşmenin 7. maddesinde belirtilen “kanunsuz suç olmaz” ilkesine göre suç teşkil etmiyor. Sözleşmenin tarafı olan Türkiye dahil tüm ülkelerin AİHM kararlarına uyma zorunluluğu bulunuyor.

KAYSERİ’DE ÖĞRETMENLİK YAPIYORDU

Kayseri’de öğretmenlik yapan Yüksel Yalçınkaya, 672 Nolu KHK ile ihraç edilmiş ve Bylock kullandığı, Bank Asya’ya para yatırdığı, KHK ile kapatılan bir sendika ve derneğe üye olduğu ve hakkında bir tanık ifadesi bulunduğu gerekçesiyle terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay tarafından cezası 30 Ekim 2018’de onanan Yalçınkaya, bir yıl sonra Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM, Yalçınkaya’nın bireysel başvurusunu reddederek AİHM’e başvuru yolunu açmıştı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com