‘AKP ile MHP arasındaki bilek güreşinde kaybeden Ali Yerlikaya olacak’

Gazeteci Mehmet Yılmaz: "AKP ile MHP arasında yapılıyor görünen bu bilek güreşinde şimdilik Erdoğan 'dış gözlemci' gibi davranmayı tercih ediyor. Bu gerilim, AKP ile MHP arasında kurulmuş ittifakı bozmaya yetmez. Bu nedenle kaybeden büyük olasılıkla Ali Yerlikaya olacak."

KRONOS 17 Mayıs 2024 GÜNDEM

Yerel seçim sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasında çatlak olduğu yönünde iddialar, Ankara Emniyeti’nde yaşanan deprem ve Sinan Ateş iddianamesine yönelik tartışmalarla devam ediyor. Ankara Emniyeti’nde eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın mafya lideri Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında üç polis müdürünün “darbe girişimi”yle suçlanması siyasetin gündemine oturdu.

T24 yazarı Mehmet Yılmaz, AKP ile MHP arasında bir bilek güreşi yaşandığına dikkat çekti ve “Bu bilek güreşinde şimdilik Erdoğan ‘dış gözlemci’ gibi davranmayı tercih ediyor. Koltuğunu tehdit altında hissedene kadar da bu pozisyonunu muhafaza edeceğini düşünüyorum. Sonuç olarak şunu söyleyelim: Bu gerilim, AKP ile MHP arasında kurulmuş ittifakı bozmaya yetmez. Bu nedenle, bu bilek güreşinde kaybeden büyük olasılıkla Ali Yerlikaya olacak” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin Erdoğan başkanlığında bir koalisyon tarafından yönetildiğini belirten Yılmaz, “Koalisyonun büyük ortağı AKP, küçük ortağı ise MHP.AKP’nin kendisi de zaten bir büyük koalisyon. Turgut Özal’ın ANAP’ı kadar olmasa da farklı muhafazakâr eğilimleri içinde barındırıyor. Bunların içinde ideolojik olarak MHP’ye de çok uzak olmayan hatta yakın diye bile niteleyebileceğimiz bir kesim de var. Ve MHP’nin Türkiye’yi yöneten koalisyon içindeki gücünün, kendi çapından daha büyük olmasının bir nedeni de bu. Ve koalisyonun bu ayağının İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile ilgili bir sorunu var. Bu sorun büyük ölçüde suç örgütleri ile mücadeleden kaynaklanıyor. Yerlikaya, Erdoğan’ın suç örgütleriyle kararlı mücadele talimatını yerine getirmeye başladığından beri ister istemez MHP’nin de AKP içinde MHP’ye daha yakın olan kesimin de ayağına basıyor. Sinan Ateş cinayetinin polis tarafından kısa sürede çözülmesi ve cinayetteki bazı ipuçlarının MHP ve Ülkü Ocakları’na çıkması da Bakan Yerlikaya’nın hedefe konmasındaki etkenlerden biri” ifadelerini kullandı.


 

‘BU GERİLİM İTTİFAKI BOZMAYA YETMEZ’

“MHP ve AKP içinde MHP’ye daha yakın olan kesimin, tasfiye edilme paranoyasına kapılıp bir güç gösterisine girdiği anlaşılıyor” yorumunda bulunan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Erdoğan’ın ‘siyasi yumuşama’ ile ilgili çıkışları, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in tutumu, MHP’deki paranoyanın nedeni. Kendine bağlı polis yetkililerinin tasfiye edilmesi, suç örgütleriyle mücadelenin ucunun Bahçeli için “muteber” bazı isimlere dokunma olasılığı da bu paranoyayı besliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarını böyle paylaşmaktan hoşlanacak bir karakter değil. Ancak bu konuda hassas davranmaya, ortaklığı yakıp yıkmadan toparlamaya gayret ettiği de açık. Onun için Ayhan Bora Kaplan ve Sinan Ateş meselelerinden Cumhur İttifakı isimli koalisyonu bozmaya varacak gelişmeler beklememek gerek. AKP ile MHP arasında yapılıyor görünen bu bilek güreşinde şimdilik Erdoğan “dış gözlemci” gibi davranmayı tercih ediyor. Koltuğunu tehdit altında hissedene kadar da bu pozisyonunu muhafaza edeceğini düşünüyorum. Sonuç olarak şunu söyleyelim: Bu gerilim, AKP ile MHP arasında kurulmuş ittifakı bozmaya yetmez. Bu nedenle, bu bilek güreşinde kaybeden büyük olasılıkla Ali Yerlikaya olacak.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com