Almanya, AB içinde serbest dolaşımı öngören Schengen'i Pazartesi gününden itibaren fiilen askıya alıyor. Böylelikle kara yoluyla Almanya'ya girmek isteyen, ama 'sakıncalı görülen' Türkler ve diğer kişiler, vizeleri olsa bile ülkeye alınmayacak.
Almanya’nın sınır kontrollerini başlatacağını duyurarak Schengen’i fiilen askıya alma hamlesi Avrupa’da tartışma yaratmaya devam ediyor.
Almanya Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser düzensiz göçün sınırlandırılması ve iç güvenliğin korunması için ülkenin kara sınırlarında geçici iç sınır kontrollerine başlanacağını duyurmuştu. Buna göre Almanya, sınır güvenliğini artırmak için komşu ülkelerden gelen yolcuları 16 Eylül Pazartesi gününden itibaren sıkı şekilde kontrol edecek.
Böylece AB içinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması fiilen askıya alınıyor.
“KABUL EDİLEMEZ”
“Sakıncalı görülen” kişilerin vizesi olsa bile geri çevrilebilmesinin yolunu açan ve Türkleri de etkileyecek bu adım AB içinde büyük tartışma yarattı. Avusturya, Almanya’nın sınırdan geri göndereceği hiçbir göçmeni kabul etmeyeceğini açıklarken Polonya, kararı “kabul edilmez” diye niteledi.
Bu gelişmelerin Schengen’e gerçek bir tehdit mi yoksa güçlenen aşırı sağın etkisiyle popülist politikaların bir sonucu mu olduğu soruları gündeme geldi.
Almanya’nın bu adımını diğer AB ülkelerinde de uygulayıp uygulamayacağı merak konusu. İsveç, Danimarka ve Avusturya halihazırda sınır kontrollerini başlattı. Özellikle de kaçak göçmenleri almıyorlar.
Hollandalı aşırı sağcı ve İslam düşmanı lider Geert Wilders ise Almanya’nın sınır kontrollerini başlatma kararının iyi bir fikir olduğunu, aynısının kendi ülkesinde de uygulanması gerektiğini savundu.
“HANGİ ÜLKLERİ KAPSIYOR?”
16 Eylül’den başlayarak Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika, Danimarka’dan gelenlere 6 ay boyunca sınır kontrolleri yapılacak. Almanya’dan bu ülkelere gidiş ise serbest olacak.
Avusturya sınırlarında 11 Kasım 2024’e, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında ise 15 Aralık 2024’e kadar kontroller artarak devam edecek. Bu kontroller daha sonra uzatılabilecek. Maksimum uzatma süresi üç yıl olabilecek.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Geçen yıl sınır kontrollerinin kısmi olarak başlamasından sonra kaçak girişlerde azalma olmuştu.
GERİ ÇEVİRME
Alman sınırlarından geri çevrilenlerin sayısı 2022’ye göre 2023 yılında dört kattan fazla arttı. Alman sınırlarında “geri çevirme“ ancak sınır kontrolleri sırasında mümkün olabiliyor.
Kaçak kişi, sınırı geçmiş ve Almanya’ya ayak basmış ise iltica talep ederek süreç tamamlanana kadar kalabiliyor. Bu nedenle, kaçakları sınırlarda karşılamak oldukça önemli bir süreç oluşturuyor.
SCHENGEN NEDİR?
Avrupa Serbest Ticaret Birliği ve Avrupa Birliği üyelerini içeren bölgeye Schengen deniyor. Schengen bölgesi anlaşması sayesinde üye olan ülkelerin vatandaşları vizeye ihtiyaç duymadan yalnızca kimlik ve pasaportları ile bu bölgedeki ülkeler arasında seyahat edebiliyor. Schengen bölgesi dışındaki ülkelerin vatandaşları ise vize başvurusu yapıyor. Vize başvurun onaylandığında bir ya da birden fazla ülkeye seyahat etme imkanın oluyor.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenler için vize oldukça önemli bir detaydır. Vize nedir ve nasıl alınır gibi soruların yanıtı ise vize türüne göre değişiklik gösterir. Farklı ülkeler ve bölgeler için çeşitli vize türleri vardır. Schengen Bölgesi’ne üye ülkelere seyahat edenlerin, seyahat için iş ya da turizm amaçlı olarak en fazla 90 gün alabildiği kısa süreli vizeye, Schengen vizesi adı verilir. Avrupa için en yaygın vizedir ve Schengen ülkelerinde serbest bir şekilde seyahat edebilmeni sağlar.
Avrupa Birliği üyesi ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olan ülkeleri kapsayan bölgeye Schengen adı verilir. Bu ülkeler arasında bulunan vize serbestisi, ülke vatandaşlarının yalnızca kimlik ve pasaport ile bölge içinde seyahat edebilmelerini sağlar. Schengen bölgesi dışında kalan ülke vatandaşlarından ise vize istenir. Bu vizeye de Schengen vizesi adı verilir. Schengen vizesi ile gidilecek ülkeler arasında toplam 26 ülke vardır. Avrupa Birliği üyesi olup Schengen üyesi olmayan ülkeler de vardır. Romanya, İrlanda, Hırvatistan, Birleşik Krallık, Kıbrıs ve Bulgaristan bu ülkelerdendir.
Schengen Vizesi Nereden ve Nasıl Alınır?
2022 yılının Ağustos ayı itibarıyla Schengen vizesi alabilmek için elektronik ortamdan başvuru yapılıyor. Başvuru formlarının elektronik olarak doldurulup imzalanmasının yanı sıra ilgili ülkenin temsilciliği aracılığıyla başvuru yapılabiliyor. Temsilciliğin talep ettiği belgeleri hazırladıktan sonra internetten e-randevu alarak işlemler tamamlanabiliyor. İlk olarak hangi ülkeden vize alındıysa o ülkeye giriş yapmak gerekiyor. Ardından vize süresi boyunca diğer ülkelere de geçiş yapılabiliyor. Peki Schengen ülkeleri arasında pasaport kontrolü var mı? Bir Schengen ülkesinden diğerine giderken pasaport kontrolüne gerek duyulmuyor.