Almanya’da Berlin’e bir saat üzaklıktaki Feldheim köyü 10 senedir kendi enerjisini üretiyor. Feldheim halkı enerji krizinden hiç etkilenmiyor.
Avrupalılar bu kış için oldukça endişeli. Rusya-Ukrayna savaşı ile artan doğalgaz, akaryakıt ve market fiyatlarından sonra hükümetler birçok yardım ve enflasyonla mücadele planı açıkladı. Fakat Almanya’da Berlin’in yaklaşık bir saat güneyinde bulunan Feldheim kasabası bütün bu zamlardan etkilenmiyor. 130 nüfuslu köy kendi enerji ihtiyacını kendi karşılıyor.
ALMANYA’DAKİ EN UCUZ ELEKTRİK VE DOĞALGAZ TARİFESİ
Feldheim kendi enerjisini üretmeye 1990’ların ortalarında birkaç rüzgar tribünü dikerek başladı. Zaman içerisinde yerel bir kuruluş güneş panelleri, pil deposu ve daha fazla rüzgar tribünü inşa etti. Köyde 2008’de domuz çiftliklerini ısıtmak için biyogaz tesisi kuruldu. Bu biyogaz tesisi zamanla genişletilerek evleri de ısıtacak boyuta getirildi. Köyde şu anda hidrojen üretim tesisi inşa ediliyor ve halihazırda 55 rüzgar tribünü elektrik üretiyor. Feldheim köyü 10 senedir kendi enerji ihtiyacını karşılıyor ve şu anda ihtiyacının 250 katı elektrik üretiyor.
Yerel bir eğitim kuruluşu olan New Energies Forum’da çalışan Kathleen Thompson konuya ilişkin “Geceleri herkes rahat uyuyabiliyor. Fiyatlar değişmeyeceği için endişelenmenize gerek yok, en azından yakın gelecekte” şeklinde konuştu.
ALMANYA FOSİL YAKITTAN KURTULAMIYOR
AP’nin aktardığına göre Almanya uzun bir süredir politikasını yenilenebilir enerjiye çevirmeye çalışıyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşından sonra ortaya çıkan enerji krizi ile beraber bütün bu süreci hızlandırdı. Almanya emisyonları azaltmak için yenilenebilir enerjiye milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Buna rağmen 2022’nin ilk altı ayında Almanya’nın brüt enerji tüketiminin yarısından fazlası fosil yakıt veya nükleer enerji ile saplandı.
FELDHEIM’IN ÇÖZÜMÜ: HALKI PROJEYE KATMAK
Feldheim’ın bağlı olduğu Treuenbrietzen belediye başkanı Michael Knape, yerel halkın projeye dahil olması ve projeden direkt faydalanmasına izin vermenin başarının sebebi olduğunu açıkladı. Knape ayrıca, “Vatandaşların, bunun yukarıdan dayatılan bir geçiş değil, kendi geçişleri olduğunu hissetmeleri gerekiyor” şeklinde konuşarak çözümün halkı kapsayan projeler olduğunu açıkladı.
Almanya’da diğer rüzgar tribünleri büyük enerji şirketlerinin kontrolünde büyük enerji projeleri ile gerçekleştiriliyor. Çoğu zaman da yerel halk bu projelere muhalefet ediyor. Feldheim’deki bu proje aslında Almanya’daki diğer projelere göre taban tabana zıtlık gösteriyor. Fakat yine de Knape, Almanya’daki enerji dönüşümünün Feldheim’ı yakalayabileceğinden umutlu.