Ramazan sokağında insanları izlerken ve dilimden de "Hoşgeldin Frankfurt'ta ya şehri Ramazan" cümleleri dökülürken, aklımdan şu geçti: Acaba Avrupa'da her yıl Noel öncesi kurulan Weihnachten sokaklarının benzeri bir gün İstanbul'da da açılır mı?
Bugün Ramazan’ın ilk günü. Ve ben dün Almanya’da ilk kez kurulan bir Ramazan Sokağı’nı gezdim. Evet yanlış duymadınız; Almanya’da yaşayan Müslümanları mutlu eden güzel bir gelişme oldu ve Avrupa Merkez Bankası’nın da bulunduğu ekonomi şehri Frankfurt’ta bir Ramazan sokağı açıldı.
18o farklı milletten göçmenin yaşadığı Frankfurt’un en işlek bölgesinde yer alan, trafiğe kapalı Grosse Bockenheimer-Fressgass adlı cadde, “Happy Ramadan- Ramazanınız kutlu olsun” yazısı, hilal ve yıldız asılarak ışıklandırıldı. Böylece Frankfurt, Ramazan’a özel aydınlatmanın yapıldığı ilk Alman şehri ünvanını aldı.
Frankfurt’un en ünlü meydanı diyebileceğimiz Hauptwache ile en önemli tiyatro ve opera sahnelerinden Alte Oper arasında bulunan Fressgass, bir ay boyunca ziyaretçilerini, “Ramazanınız kutlu olsun” diye karşılayacak. Aydınlatma 9 Nisan’a yani bayrama kadar devam edecek.
Sokağının açılışı için dün akşam 17.30’da bir tören de yapıldı. Törene Frankfurt Belediyesi’nin kültürden sorumlu başkanı, kendisi de mülteci olan Yeşiller Partisi’nden Nargess Eskandari-Grünberg, Goethe Üniversitesinde İslam kültürü ve toplumu üzerine araştırmalar yapan Prof. Begim Agai dışında farklı dinlerden temsilciler ve yüzlerce Müslüman katıldı.
Eskandari, açılışta çok güze bir konuşma yaptı. Dedi ki, “Bu ışıklar, önyargılara, ayrımcılığa, Müslüman karşıtı ırkçılığa karşı birlikteliği temsil ediyor. Bu aydınlatma, kriz ve savaş zamanlarında tüm insanlar için bir umut işaretidir ve farklı kültürlerden insanların yaşadığı şehrimizdeki uyumu güçlendirecektir. Frankfurt, Ramazan ayında barış içinde bir arada yaşama konusunda örnek olacaktır.”
Konuşmalardan sonra hep birlikte kırmızı düğmeye basılarak 18.45’te ışıklar açıldı. Ramazan sokağına gelen Müslümanların sevincini görmeliydiniz. Mahyaların önünde gece boyunca selfiler, hatıra fotoğrafları, videolar çekildi. Nargess Eskandari-Grünberg’e de özel teşekkür unuttulmadı. Birçok insan onunla da hatıra fotoğrafı çektirdi. Tüm muhalifler gibi yolu hapisten geçen İranlı Eskandari, 1985 yılında kızıyla birlikte İran’dan kaçıp Almanya’ya sığınmış bir mülteci. Daha sonra psikoloji doktorası yapmış bir başkan.
ÇOK TARTIŞILDI
Bu arada değinmeden olmaz. Ramazan sokağıyla ilgili karar, Parlamento’da aslında geçen yıl onaylandı ve tüm Almanya’da çok tartışıldı. Öneri Frankfurt (Sosyal Demokrat) SPD Belediye Meclis Üyesi 32 yaşındaki siyasetçi Omar Shehata tarafından yapıldı. Yeşiller ve SPD partisi Ramazan sokağının açılması için olumlu oy kullanırken, liberal FDP, Hristiyan Demokrat Parti CDU karşı çıktı.
MALİYETİ 100 BİN EURO
Tartışmanın merkezinde aydınlatmanın maliyetinin 100 bin euro olması var. CDU, finansmana atıfta bulunarak Ramazan sokağı açılmasını reddetmiş ve paranın tüm dinlerin yararlanacağı ortak bir fona aktarılmasını istemiş. Ama sonunda mutabakata varılmış.
Ramazan sokağı ilk başta Berlin’de açılması düşünülmüş ama farklı milletlerden 120 bin Müslüman’ın yaşadığı Frankfurt tercih edilmiş. Bu arada Frankfurt’la ilgili bir kaç ilginç bilgi aktarayım. Kentin yüzde 52’si yabancı, yüzde 48 ise Alman. Yani şehirde Almanlar azınlıkta. Müslümanlar da nüfusun neredeyse yüzde 15’ini oluşturuyor. Bu nedenle Frankfurt’ta karar kılınmış ve bence isabet de olmuş.
Frankfurt gerçekten ilginç bir şehir. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı dolayısıyla yayıncılığın şehri olarak anılıyor. Merkez Bankası nedeniyle ekonomi şehri olarak biliniyor. Almanya’nın en zengin 3. şehri. Kiralar bu yüzden çok yüksek. Ayrıca kriminal, adli olayların en fazla olduğu şehirlerden biri de Frankfurt. Her sene bununla ilgili istatistikler açıklanıyor. Frankfurt genelde ya 1. ya da 2. sırada. Hırsızlık çok yaygın. En çok çalınan ise, bisiklet. Evet doğrudur, ben de 3 kez bisikletimi çaldırdım.
Ramazan sokağına dönersek; Ramazan atmosferinin az da olsa bu şehre de geldiği görmek çok güzel. Dün gece Ramazan sokağında insanları izlerken, dilimden de “Hoşgeldin Frankfurt’ta ya şehri Ramazan” cümleleri dökülürken, aklımdan şu geçti:
Acaba Avrupa’da her yıl Noel öncesi kurulan Weihnachten sokaklarının benzeri bir gün İstanbul’da da açılır mı? Açılsa da hoşgörü ile karşılanır mı?