Bu yıl 38 bini Kürt olmak üzere 45 bin Türk vatandaşı Almanya'dan iltica talebinde bulundu. Başvuru sahibi Türklerin yüzde 57'si kabul alırken, Türk vatandaşı Kürtlerin sadece yüzde 5'i kabul aldı.
Ekim 2023 ayı sonu itibariyle 45 bin Türk vatandaşı Almanya’ya iltica talebinde bulundu. Bir önceki yıla göre yüzde yüz oranındaki artışın nedeni Alman basın organları tarafından araştırılıyor.
Alman kamu televizyonu ARD’ye bağlı Tagesschau’da yer alan bir haberde, Almanya’ya 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından çok sayıda iltica talebi geldiğine dikkat çekildi.
Habere göre 2023’de 45.000 Türk vatandaşı iltica talebinde bulundu. Bu oranla Türkiye, vatandaşları ilk kez iltica başvurusunda bulunan ülkeler arasıdan ikinci sıraya yerleşti. İlk sırada başvuruların yüzde 33’ü ile Suriye bulunuyor. Türkiye yüzde 30,4 ile onu takip ediyor. Afganistan ise yüzde 12’nin altında bir oranla 3. sırada yer alıyor.
Türkiye’den iltica başvurularının artmasında ülkedeki insan hakları ihlallerinin etkisi olduğu vurgulanan haberde, şu ifadeler yer aldı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından pek çok insan demokrasi ve hukukun üstünlüğüne dönüş umudunu yitirdi. özellikle Türkiye’deki yargı sisteminin artık bağımsız çalışmadığını söylüyor. Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin yanı sıra, yüksek enflasyon ve yılın başındaki şiddetli depremle birlikte kötü ekonomik durum da bunda rol oynadı.”
Türkiye’den iltica başvurusu yapan 45 bin kişiden 38 bininin Kürt olduğunun belirtildiği habere göre, yaklaşık 10.000 başvuru reddedildi. Başvuru sahibi Türklerin yüzde 57’si kabul alırken bu oran Kürtler arasında yüzde 5 civarında bulunuyor.
Yabancılar Dairesi’nin (BAMF) tüm başvuruların dikkatle incelendiği kaydedilen haberde, “Bireysel faktörler nedeniyle, aynı ülkeden gelen insanlar için bile kararlar çok farklı olabilir. Belirtilen etnik köken bile mutlaka bir koruma statüsünün nedeni olmak zorunda değildir,” denildi.
Haberde ayrıca ‘Başvuru sahiplerinin sunumları o kadar karmaşık ki, bunları istatistiksel bir bileşene indirgemek mümkün değil. Federal Daire’ye göre koruma statüsü ya da iltica başvurusunun reddedilme nedenleri de istatistiksel olarak kaydedilmiyor.” ifadeleri kullanıldı.