ABD’de ‘Süper kadınlar’ dönemi

EMİR KORKMAZ 07 Ocak 2019 HABER ANALİZ

Kasım 2018’de yapılan seçimleri kazanan Amerikalı politikacılar, yeni yıl ile birlikte yemin ederek görevlerine başladı. Amerika tarihinin en renkli Kongresi’nde tam 102 kadın temsilci bulunuyor. Bu rekor sayının içinde tarihin en genç temsilcisi de var, ilk başörtülüsü de, ilk yerli Amerikalı da… Dahası Temsilciler Meclisi’nin başkanı bir kadın. Seçimlerin üzerinden geçen yaklaşık üç ay içinde, hatta yemin töreninden bu yana geçen üç günde bu renkli isimler hem Amerika hem de dünya basınında oturmalarından kalkmalarına kadar sayısız habere konu oldular.

EN GENÇ MİLLETVEKİLİ: AOC

Hepsi birbirinden renkli geçmişlere sahip 102 kadının yüzde 90’ı Demokrat Partili. Cumhuriyetçi Parti ise olabildiğince beyaz ve erkek profiliyle dikkat çekiyor.

Kuşkusuz bu Kongre’nin en dikkat çeken ismi Alexandria Ocasio-Cortez: New York’un siyahi ve göçmen kökenli isimlerinin oturduğu Bronx bölgesinden gelen Porto Riko göçmeni ailenin bir kızı. Adının kısaltması AOC olarak da bilinen bu genç politikacı, son bir yıldır medyanın sürekli gündeminde. AOC, daha 27 yaşında, 10 dönemdir milletvekilliği yapan Joe Crowley’e bayrak açmıştı. Partisinin aday adayı olarak, Latin kökenlilerin alameti farikası olan ‘kırmızı ruju, büyük halka küpeleri ve rengarenk kıyafetleri’ ile bir anda dikkatleri çekti.

PARAYLA DEĞİL ÇABAYLA KAZANDI

Yılların politikacısı Crowley’in 3 milyonluk kampanyasına karşı sadece 194 bin dolar toplayabilen genç AOC, politikanın parayla değil halka dokunarak yapılması gerektiğini iddia ediyordu. Seçim bölgesinde kapı kapı gezerek politikalarını anlattı. Saatlik asgari ücretin 15 dolara çıkartılmasını savunarak, bir anda büyük oranda çalışan sınıf olan seçmenlerin dikkatini çekti. Göçmen Latin kimliğini hiç saklamadan kampanya yürüttü. Ayakkabısı delininceye kadar sokaklarda yürüyen AOC, bu yoğun çalışmasının karşılığını da aldı. 20 yıldır milletvekilliği yapan rakibine karşı partinin ön seçimini beklenmedik şekilde kazanarak, adaylığı bileğinin hakkıyla aldı.

MEDYANIN GÜNDEMİ OLDU

Daha seçimlere 3 ay kala sadece ABD’nin değil dünya basınının da gündemine oturuverdi AOC. Crowley’i devirerek, minik bir devrime imza atmıştı. Sadece tecrübeli bir politikacıyı ön seçimde mağlup etmesi değil, kimliği de alışılmış kalıpların çok dışındaydı. Porto Riko’dan göç etmiş bir anne babanın tek kızı olan Ocasio-Cortez, üniversitede ekonomi ve uluslararası ilişkiler okudu. Eğitim hayatını bursla tamamladı. Mezun olduktan sonra da göçmenlere yönelik eğitim faaliyetleri veren bir sivil toplum kuruluşunda çalışmaya başladı.

İKİ SENE ÖNCE GARSONDU

İki ay önce 29 yaşına giren AOC, üç gün önce yemin ederken Amerikan tarihinin en genç milletvekili sıfatını kazandı. Babasını birkaç yıl önce ağır bir hastalık döneminden sonra kaybetmişti. Babasının ölümünden sonra annesiyle büyük mali krize girdiler. Bankadan ipotekli olan yaşadıkları evin borçlarını ödeyemedikleri için sokakta kalma tehlikesi yaşadılar. Ocasio-Cortez, barmenlik ve garsonluk yaparken annesi yakınlarının yaşadığı Florida’ya taşındı. Saatlerce ayakta müşterilerin siparişi için koşturan genç kadın, Bernie Sanders’in başkanlık kampanyasına katılmaktan geri durmuyordu. Aynı Sanders gibi, ABD ölçülerine göre sol siyasetin uçlarında yer alan AOC, sosyalist olduğunu açıkça belirten bir isim.

‘TAŞINMAK İÇİN PARAM YOK’

Seçildikten sonra parası olmadığı Washington’a taşınmayan ve New York’ta yaşamaya devam eden Ocasio-Cortez, bunun nedeni sorulunca ‘Çünkü ev tutacak param yok’ demiş, doğal olarak bu sözüyle de manşetlere oturuvermişti. AOC, milletvekili olarak ilk maaşını 15 Ocak’ta alacak. O zaman, parası olacak ve Washington’da ev bakmaya başlayacak.

https://twitter.com/AOC/status/1081234130841600000

DANS EDEN VEKİL

Genç milletvekilinin sürekli bir şekilde gündemde olması başta Cumhuriyetçi Partililer olmak üzere, bazı demokratları de rahatsız etmiyor değil. Sürekli genç kadını karalayacak bir şeyler bulup çıkarmaya çalışıyorlar. Yemin ettiği gün, üniversitedeyken arkadaşlarıyla çektiği bir video klip gündeme geldi. Sağcı bir web sitesinin gündeme getirdiği videoda AOC, dans ederken görülüyordu. Genç kadın, videonun gündeme gelmesinden kısa bir süre sonra hemen cevabını verdi. Twitter hesabından Kongre’deki odasının önünde dans ederken görüldüğü 11 saniyelik bir videosunu yükledi. Altına da, ‘alın size Kongre’de dans eden bir kadın’ diye yazmayı ihmal etmeden… Sağcı sitenin yapmak istediği ters tepti. Milyonlarca insan, AOC’e destek verdi.

ÇOK KAZANAN ÇOK VERSİN

Yemin ettikten sonra ilk demecini CNN televizyonuna veren Ocasio-Cortez, bir başka tartışmanın fitilini ateşledi. 10 milyon kazanan ile 100 bin kazanan kişinin aynı vergiyi vermesinin yanlış olduğunu belirterek, “Çok zenginler yüzde 70 vergi versinler” teklifinde bulundu. Sunucunun şaşırarak, “Bu, çok radikal bir teklif!” sözüne verdiği cevap daha da ilginçti: “Bu ülkeyi sadece radikaller değiştirdi. Abraham Lincoln’ün Bağımsızlık Bildirgesi’ne imza koyması da, Roosevelt’in sosyal güvenlik sistemini başlatması da çok radikal adımlardı.” Sunucunun, “Siz de radikal misiniz?” sorusuna cevabı da, “Eğer bu dediklerim radikalse, sen de bana radikal diyebilirsin.” oldu.

İLK MÜSLÜMAN KADIN VEKİLLER

Kongre’nin en dikkat çeken diğer iki ismi de Müslüman kökenli. İlhan Ömer, Somali’den ABD’ye iltica eden bir babanın kızı olarak, Amerika tarihinin ilk başörtülü temsilcisi olarak Kongre’de yerini aldı. Yemin töreni için babası ile birlikte yaşadığı Minnessota eyaletinden başkent Washington’a giden Ömer, havaalanından paylaştığı bir fotoğraf ile akıllara kazınan bir cümle kullandı. 23 yıl önce bir mülteci olarak geldiği havaalanına, bu kez seçilmiş bir milletvekili olarak indiğini yazıyordu. Babasının ve kendisinin gülümseyen bir fotoğrafıyla birlikte…

MÜLTECİ KAMPINDAN AMERİKAN KONGRESİ’NE

Ömer’in, Somali’deki iç savaştan kaçıp Kenya’da mülteci kamplarına, oradan da Amerikan Kongresi’ne uzanan hayatı, ileride muhtemelen filmlere konu olacaktır. Ömer, adından elbisesine, doğduğu yerden yaşadığı ailesine kadar tümüyle Amerikan rüyasının ete kemiğe bürünmüş halini temsil ediyor. Somali kökenli genç politikacının Kongre’de nasıl bir performans sergileyeceğini ise sadece seçildiği bölge seçmenleri değil, tüm dünya medyası izleyecek. Oturmasından kalkmasına kadar her adımının önümüzdeki dönemde sıkça karşımıza çıkacağı muhakkak.

KUDÜSLÜ BABANIN KIZI MECLİSTE

Raşide Tlaib ise Filistin göçmeni bir ailenin ABD’de doğmuş bir ferdi. Kudüslü bir baba ile Ramallahlı annenin Detroit’te doğmuş 14 çocuğundan ilki. 42 yaşında ve avukat. 10 yıldır zaten eyalet meclisinde politika yapıyordu. Bu seçimde bir ilki başararak, Amerikan tarihinin Filistin kökenli ilk milletvekili olarak Kongre’ye seçildi.

TRUMP’A AÇIKÇA KÜFRETTİ

Tlaib’in hem ailesi, hem de kendisi, tam anlamıyla ‘’çalışan sınıf’’ olarak adlandırılan bir geçmişe sahip. Kongre’nin Ocasia-Cortez ile birlikte iki sosyalist kökenlisi. Yemin ettiğinin ertesi günü ABD Başkanı Donald Trump hakkında söylediği küfürlü cümle ile çok hızlı bir şekilde gündeme oturuverdi.

KONGRE’NİN İLK KADINLARI

-Bu seçimlerle Kongre’ye seçilen Deb Haaland ile Sharice Davids de, tarihin ilk yerli kökenli kadın milletvekilleri oldu. Davids ayrıca eşcinsel kimliğini de açıklamış bir isim.

-Demokrat Partili Ayanna Pressley, ABD’nin en beyaz ve elit eyaletlerinden sayılan Massachusetts’den Kongre’ye gelen ilk siyahi kadın oldu. Seçimlerde 20 yıldır milletvekilliği yapan Cumhuriyetçi rakibini alt etti. Yine beyaz ağırlıklık eyaletlerin başında gelen Connecticut’ta siyahi bir kadın olan Jahana Hayes, Kongre’ye seçilerek bir ilke imza attı.

-Veronica Escobar ve Sylvia Garcia, Teksas eyaletinin ilk Latino kökenli kadınları olarak tarihe geçtiler. Tennessee eyaletinden ise tarihte ilk kez bir kadın senatör seçildi. Marsha Blackburn eyaletin ilk kadın senatörü olarak Kongre’de görev yapacak. Iowa eyaletinden de Cindy Axne ve Abby Finkenauer de ilk kadınlar olarak Temsilciler Meclisi’nde yer alacaklar.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com