Anayasa Mahkemesi (AYM), tartışmalı “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis öngören düzenlemenin iptal istemini bugünkü toplantısında ele alacak. Gazeteciler ise AYM önündeki sansür nöbetini sürdürüyor.
Anayasa Mahkemesi (AYM), “halkı yanıltıcı bilgiyi alanen yayma suçu”nu düzenleyen yasanın iptali gerekçesiyle açılan davada bugün karar verebilir. Yüksek Mahkeme, Gazeteci Tolga Şardan’ın da bu maddeden tutuklanması üzerine sürpriz bir kararla maddeyi gündemine almıştı. Yüksek Mahkeme’nin yasanın iptali yönünde karar vermesi bekleniyor.
Ekim 2022’de, Türk Ceza Yasası’na eklenen 217/A maddesiyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu düzenlendi.
“Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası” öngören madde, basın meslek örgütleri tarafından “sansür yasası” olarak nitelendirildi.
CHP de maddeyi, iptal istemiyle AYM’ye taşıdı. AYM, başvuruyu bugün yapılacak toplantının gündemine aldı. Esastan görüşülecek maddeye ilişkin karar verilmesi bekleniyor.
GAZECİLER NÖBETTE
Öte yandan gazeteciler, AYM karşısındaki Ahlatlıbel Parkı’nda ‘Sansür Yasası’nın iptali için bir araya gelmeye başladı.
Geçen hafta “Sansür Yasası” kapsamında tutuklanan ve 5 gün sonra savcılığa yapılan itirazla serbest bırakılan T24 yazarı, gazeteci Tolga Şardan da nöbet eylemine destek vermek için AYM önüne geldi.
Anayasa Mahkemesi önüne gelen gazeteci Tolga Şardan meslektaşları tarafından alkışlarla karşılandı.
Anayasa Mahkemesi önüne gelen Gazeteci Tolga Şardan (@sardan_tolga) meslektaşları tarafından alkışlarla karşılandı.
Şardan burada gazetecilere açıklamalarda bulundu: “Biz hepimiz gazeteciyiz”
📹@bilalseckin pic.twitter.com/VRvsHwKbq0
— MLSA (@mlsaturkey) November 8, 2023
Burada açıklama yapan Şardan, “mesleğimiz için buradayız. Bu meslek için ayaktayız. Benim yaşadığım ilk değil, daha önce d meslektaşlarımız yaşadı bunlar. Biz farklı süreçlerin altında kalan, ezilen bir meslek grubuyuz. Bugün AYM toplantı yapacak. ben yüce mahkemenin sağduyulu bir karar vereceğini ümit ediyorum. vereceği karar sadece mesleğimiz açısından değil, toplumun v ülkemizin genel beklentisi açısından da çok önemli” dedi.
1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS ÖNGÖRÜYOR
Kamuoyunda dezenformasyonla mücadele yasası olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29’uncu maddesiyle TCK’nın 217/A maddesine ekleme yapılarak, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.