Ankara Barosu’ndan Diyanet’e: Sözlü sınav esas alınamaz

KRONOS 24 Ocak 2019 GÜNDEM

Diyanet İşleri Başkanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamayla sözlü sınav ile avukat alımı yapacağını duyurdu. 30 avukat kadrosuna atama yapacak olan Diyanet, başvuru şartlarını da açıkladı. Buna göre KPSS’den 60 puan almak yeterli.

İlanda, “KPSS sonuçlarına göre yapılan başvurular arasından, en yüksek puana sahip adaydan başlanarak atama yapılacak kadro sayısının 3 (üç) katı aday, son sıradaki adayla aynı puanı alanlar dâhil olmak üzere sözlü sınava çağrılacaktır” denildi.

SÖZLÜ SINAV ESAS ALINACAK 

Diyanet ayrıca atamalar için sözlü sınav puanının esas alınacağını belirtti: “Başarı sıralamasında sözlü sınav puanı yüksek olana öncelik verilir.”

Ankara’da yapılacak olan sözlü sınavın tarihi ise daha sonra açıklanacak.

ANKARA BAROSU İPTAL İSTEMİYLE DANIŞTAY’A BAŞVURDU 

Ankara Barosu, avukat alımında sözlü sınavın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu. Baro Başkanlığı tarafından Danıştay’a yapılan başvuruda, sözlü sınavın dayanağı olan 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunu’nun 10. Maddesinin 5. fıkrasının Anayasa aykırı olduğu da belirtilerek, maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılması istendi.

SÖZLÜ SINAV ANAYASA’NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI 

Sözlü sınavla yapılacak atamaların Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan Baro Başkanlığı, ekledi: “Objektiflikten uzak subjektif değerlendirmeye yol açmaya müsait hukuka aykırı bir işlem teşkil edecektir.”

DAHA ÖNCE BENZER BİR KARARI DANIŞTAY İPTAL ETMİŞTİ  

Danıştay’ın Başbakanlık’ın sözlü sınav ile avukat alımı kararını iptal ettiğini de hatırlatan Ankara Barosu, bu kararın emsal olduğuna işaret etti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com