Ankara Emniyeti’ne darbe girişimi suçlaması: Hedefte Menzilciler ve Nurcular mı var?

Ayhan Bora Kaplan soruşturması nedeniyle Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç'e yakın üç üst düzey polis müdürünün açığa alınmasının perde arkası belli oldu. T24 yazarı Tolga Şardan'a göre Ali Yerlikaya rahatsız, Menzilciler ve Nurcuların olduğu birime yönelik araştırmanın nedeni ise "anayasal düzenin değiştirilmesi girişimi..."

KRONOS 10 Mayıs 2024 GÜNDEM

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakınlığıyla bilinen mafya lideri Ayhan Bora Kaplan soruşturması nedeniyle Ankara Emniyeti’nde deprem yaşanıyor. Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’e yakın üç üst düzey polis müdürünün Kaplan soruşturması nedeniyle açığa alınması dikkat çekti. T24 yazarı Tolga Şardan, Ankara emniyetinde yaşanan depremin perde arkasını yazdı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın talimatı sonrası Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı yürüten bir başmüfettiş başkanlığında bir ekibin görevlendirildiğini belirten Şardan, ekibin gözaltına alınan ve daha sonra “gizli tanık” yapılan Serdar Sertçelik’in iddialarını mercek altına aldığını ifade etti.

Bu kapsamda şubeden sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan başta olmak üzere şubede üst düzey yöneticiler ve Kaplan dosyasına bakan personelin ifadesinin alındığı belirtildi. Tolga Şardan’a göre müfettişlerin araştırma iddiası “anayasal düzenin değiştirilmesi girişimi”…

‘NURCULAR, MENZİLCİLER…’

Engin Dinç’in emniyet içerisinde “Okuyucular” olarak bilinen Nurcu gruplara yakın olarak gösterildiğini ifade eden Şardan, “Zaten bunu kendisinin de çeşitli ortamlarda dile getirmekten kaçınmadığı biliniyor. ‘Okuyucular’, bir dönem aynı çatı altında bütünleştikleri Fetullah Gülen grubu, yani FETÖ ile düşman şimdilerde. Soylu’nun ekibindeki Servet Yılmaz’ın görevden alınmasından sonra Ankara Emniyet Müdürü yapılacak isim üzerinde mevcut İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya çalışırken, Dinç’in Eskişehir’de birlikte çalıştığı Vali Erol Ayyıldız, Emniyet Genel Müdürü oldu. Dinç’in Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olması planlandı. Ancak iddiaya göre; Cumhurbaşkanlığı’ndan devreye girilmesiyle Dinç, Ankara Emniyet Müdürü yapıldı. “Yukarıdan” devreye giren ismin Cumhurbaşkanlığı Koruma Hizmetleri Genel Müdürü Ramazan Bal olduğu iddia edildi. Bal’ın Dinç’e geçmişten bugüne olan yakınlığını Emniyet’te hemen herkes biliyor artık” dedi.

Kaplan soruşturmasının başında yer alan ve gizli tanık olduğunu öne süren Serdar Sertçelik’in iddialarının merkezinde Organize Suçlarla Mücadele ve Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’nden sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik olduğunu belirten Şardan, “Kariyerinde daha önce de Ankara Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde çalıştı. Ancak, Dinç’in Ankara’ya atanmasıyla birlikte bu şubeden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı oldu. Dinç, en güvendiği isimlerden olan Çelik’i “sağ kolu” olabilecek yere atadı. Çelik de tıpkı Dinç gibi Nurcu olduğunu saklamıyordu. Emniyet koridorlarında bu yorumlar yapılıyordu. Yakın zamana kadar. Kaplan’a yapılan operasyonda başroldeydi. Kamuoyunun sonucunu merakla beklediği Kaplan soruşturmasının en tepesindeki isim” ifadelerini kullandı.

Kaplan soruşturmasını yürüten Çelik’in Antalya Emniyet Müdürü olarak atanacağı iddialarına yer veren Şardan, Çelik’in MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Başdanışmanı Eyyüp Yıldız’la yan yana olan fotoğrafına dikkat çekti. Eyüp Yıldız’ın 2023 Genel seçimlerinden Ankara’dan milletvekili adayı olduğunu anımsatan Şardan, şunları aktardı:

“Yıldız, aynı zamanda iş insanı ve kamuoyunda Menzilci olarak biliniyor. İhaleler aldığı, internetteki açık kaynak bilgilerinde mevcut. Yıldız, halen Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olan Mahmut Çorumlu’nun KOM Başkanı olduğu dönemde, kurumun müdavimlerindendi. Kapılarda karşılandı, yolcu edildi. Kış bahçesinde ağırlandı hep. Menzil cemaatinin polis başta olmak üzere bürokraside etkinliği malum. Nurcu olduğu bilinen bir polis müdürünün Antalya Emniyet Müdürü olacağı haberinin sosu da Menzilciliğiyle tanınan bir siyasinin hele ki iktidar ortağı partinin genel başkanına en yakın isimlerden birisiyle aynı karede yer aldığını gösteren fotoğraf.

Ayrıca, Sertçelik’in iddialarından hemen önce yine aynı konu çerçevesinde ortaya atılan başka bir iddia da Kaplan’la birlikte avukatı aracılığıyla Ankara’dan İzmir’e giden polislerin Kaplan’dan rüşvet aldıkları ve sürecin İzmir Emniyeti’ne bağlı İstihbarat Şubesi’nce tespit edildiği, alınan rüşvetten de Çelik aracılığıyla Menzil tarikatına 300 bin dolar aktarıldığı…

Nurcu polis müdürünün Nakşi bir cemaatle yan yana olması, hakkındaki iddialardan kurtulmak amacıyla “özel anlamı” bulunan bir fotoğrafla Antalya’ya İl Emniyet Müdürü olacağı haberinin muhalif bir kanalda yayınlanması, MHP ve Menzil bağlantısı kurulması, Menzil’e para aktarıldığı iddiası.”

Müfettişlerin yaptığı inceleme kapsamında üç emniyet müdür yardımcısının açığa alındığını anımsatan Şardan, “Dün akşam saatlerinde yaşanan bu gelişme, Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’in konumunu daha da zorlaştırdı doğal olarak. Hazırlayacakları rapora göre Bakan Yerlikaya işlem yapacak. Adı geçenler ya aklanacak ya da görevden alınacak. Ortaya çıkan tablodan Bakan Yerlikaya’nın fazlasıyla rahatsız olduğu belirtiliyor.

şu anda Menzilciler, Nurcular, Milli Görüşçüler ağırlıklı faaliyette. Her grup, güç dengesini kendileri lehine çevirmeye çalışıyor.

Sertçelik’in ilk yayınında geçen siyasilerin hedef olarak seçilmesinin bir anlamı var kuşkusuz.

Örneğin Bekir Bozdağ. Geçmişte FETÖ lideriyle ilgili değerlendirmeleri halen sosyal medyada yayında. Bu yolla bürokraside canlanmaya çalıştığı öne sürülen FETÖ’ye karşı yapılmış hamle bu.

Süleyman Soylu’nun hedefe alınması, kendilerine Soylu döneminde yapılanların hesabının sorulması ve Ülkücü gruplara dirsek gösterilmesi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın adının geçmesi ise İlim Yayma Grubu’na yönelik mesaj. Milli Görüşçü tabanından geldiği bilinen İlim Yayma Grubu’nun Ankara’daki önemli isimlerinden Halim Hoca adıyla tanınan Halim Altunkal’ın dosyaya konulma girişiminin, Doğan’a mesaj olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Mücahit Aslan’ın ise durumunu anlatmaya sanırım gerek yok. Uzun süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekibinde yer alan isimlerden.”

‘ALİ YERLİKAYA FAZLASIYLA RAHATSIZ’

“Peki soruşturmanın iki kilit ismi ne ifade verdi?” diye soran Şardan, şunları aktardı:

“Emniyet Müdür Yardımcısı Çelik, hakkındaki iddiaları kabul etmedi. İşlemlerin mevzuat çerçevesinde yapıldığını vurguladı.

Diğer isim Demircan ise, topu amirlerine attı. Demircan, tüm işlemlerin sıralı üst amirlerinin bilgisi dahilinde yaptığını kaydetti. Demircan, verdiği bu bilgiyle aynı zamanda Çelik’i de ateşe attı.

Müfettişler, düne kadar yaptıkları çalışmayı ön rapor halinde İçişleri Bakanlığı’na sundu. Bakanlıkta yapılan değerlendirme sonrasında Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nden sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, müfettiş raporu sonrasında açığa alındılar. (Mevzuat gereği üç polis müdürünün kimliklerine ve silahlarına el konuldu.)

Dün akşam saatlerinde yaşanan bu gelişme, Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’in konumunu daha da zorlaştırdı doğal olarak.

‘ADI GEÇENLER YA AKLANACAK YA DA…’

Hazırlayacakları rapora göre Bakan Yerlikaya işlem yapacak. Adı geçenler ya aklanacak ya da görevden alınacak.

Ortaya çıkan tablodan Bakan Yerlikaya’nın fazlasıyla rahatsız olduğu belirtiliyor, Bakanlık kaynaklarınca.

Zira göreve geldiğinden bu yana suçların önlenmesi ve suçluların yakalanması konusunda geçmişe göre daha fazla gayret gösteren Yerlikaya’nın, Türkiye’nin son dönemini ortaya koyan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili gündeme gelen iddialar çerçevesinde yakın çevresine kızgınlığını ifade ettiği de yine bakanlık kaynaklarınca ifade ediliyor.

On ayı bulan performansının bir gecede ortadan kalkacak olması ve yapılanların tartışmaya başlanması Yerlikaya’nın kızgınlığının ana sebebi.

Yerlikaya, kızgınlığının sonucu olarak üç polis müdürünü açığa aldı.

Sonuçta, önemli bir dönemden geçiyor Emniyet teşkilatı.”

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com