Aralarında Judith Butler, Annie Ernaux, Abdulrazak Gurnah gibi ünlü yazarların da yer aldığı 1700'ü aşkın yazar ve yayıncı, İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırım politikalarına tepki göstererek İsrail kültür kurumlarıyla iş birliğini durduracaklarını duyurdu, boykot çağrısı yaptı. Edebiyatçılar, kültür alanının adaletsizlikleri normalleştirmede kritik bir rol oynadığına dikkat çekti.
7 Ekim Aksa Tufanı ile başlayan Gazze-İsrail savaşı, bölge ülkeleri de içine almaya başladı. Öte yandan ticari bağlar ve jeopolitik kaygılar da Batı için kötü bir imtihana dönüştü. Ancak insan haklarının çiğnenmesine ve soykırıma varan şiddete hâlâ tepki verenler var.
Dünyanın dört bir yanından, aralarında Nobel Edebiyat Ödüllü Annie Ernaux ve Pulitzer Ödüllü Viet Thanh Nguyen’in de bulunduğu 1700’den fazla yazar, yayıncı ve edebiyat dünyası çalışanı, İsrail’in Filistinlilere karşı ayrımcı politikalarına tepki gösterdi.
Filistin Edebiyat Festivali (PalFest) tarafından organize edilen ve geniş yankı uyandıran bir mektupta, İsrail’in kültür kurumlarıyla artık iş birliği yapılmayacağı açıklandı.
“SOYKIRIM” OLARAK NİTELENDİ
Mektupta, Filistinlilerin yıllardır maruz kaldığı adaletsizliğe dikkat çekilerek, Gazze’de yaşananlar “soykırım” olarak nitelendirildi.
“İsrail, Gazze’yi yaşanamaz hale getirdi ve çocuklara karşı büyük bir savaş yürütüyor” ifadeleriyle İsrail’in eylemlerine sert bir eleştiri yöneltildi. İsrail’in Filistin devletini imkansız hale getirme ve Filistinlileri yerinden etme niyetini açıkça dile getirdiğine de vurgu yapıldı.
‘KÜLTÜR, KRİTİK BİR ROL OYNADI’
Mektubu imzalayanlar, İsrail’in ayrımcı politikalarını sorgulamadan İsrail kültür kurumlarıyla iş birliği yapmayacaklarını belirtti. “Kültür, bu adaletsizlikleri normalleştirmede kritik bir rol oynadı” diyen imzacılar, İsrail’in sanat yoluyla baskıları gizlemeye çalıştığını ifade etti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Pulitzer ödüllü yazar Viet Thanh Nguyen, İsrailli yayıncılarına, bu mektuptaki prensipleri kabul etmedikleri sürece gelecekteki kitaplarını yayınlamalarına izin vermeyeceğini belirtti.
‘SESSİZLİK, MASUM DEĞİLDİR’
Şiddet içermeyen bu hareketin, İsrail’in ayrımcı politikalarına karşı güçlü bir duruş olduğunu vurgulayan Nguyen, “Batı hala İsrail’den yana. Bu adaletsizliğe karşı olanlar, sessizliğin masum olmadığını görmeli” dedi.
Mektubun imzacılar listesinde Annie Ernaux, Arundhati Roy ve Judith Butler gibi ödüllü yazarlar da yer alırken, 1744 kişi Filistinlilerin haklarını savunmak için seslerini yükseltti.