Arjantin’de 19 eski subaya 40 yıl sonra ‘insanlığa karşı suç’tan hapis cezası

Arjantin'de mahkeme 19 eski subaya, 1976-1983 yılları arasındaki askeri diktatörlük döneminde insanlığa karşı suç işlemekten hapis cezaları verdi.

KRONOS 07 Temmuz 2022 DÜNYA

Arjantin, 1976-1983 arasında ülkeyi yöneten askeri diktatörlük döneminin suçlularıyla yüzleşmeye ve cezalandırmaya devam ediyor. Son olarak 19 eski subay, “insanlığa karşı suç” işlemekten suçlu bulunarak, uzun hapis cezalarına çarptırıldı.

Arjantin’de bir mahkeme 19 eski subaya, 1976-1983 yılları arasındaki askeri diktatörlük döneminde insanlığa karşı suç işlemekten uzun hapis cezaları verdi.

ZORLA KAYBETME, CİAYET, İŞKENCE…

BBC Türkçe’deki habere göre; insanlığa karşı işlenen suçlar arasında kaybedilme, cinayet, işkence ve çocukların kaçırılması da var.

Ceza alanlar arasında, daha önce insan hakları ihlallerinden hüküm giymiş olan General Santiago Riveros da var. Riveros, 100’den fazla ithamdan suçlu bulunmuş ve ömür boyu hapis cezası almıştı.

350 KURBAN VAR

Başkent Buenos Aires’teki federal mahkeme 350 kadar kurbana karşı suç işlendiğine karar verdi. Bu kurbanlar arasında, sendika üyesi oldukları için sağcı ölüm timleri tarafından kaçırılan altı Mercedes Benz fabrikası işçisi de var.

İşçiler kaçırıldıktan sonra, General Riveros komutasınaki Campo de Mayo gözetim merkezinde işkence görmüşlerdi. Resmen hala kayıp olsalar da, kaçırıldıktan sonra öldürüldüklerine inanılıyor.

Cuntanın kaybettiği çocuklarını ve yakınlarını arayan Arjantinli kadınlar, gerçekleştirdikleri sivil itaatsizlik eylemleriyle, dünyadaki hak arayışlarının sembolü haline gelmişti.

CUNTA CADI AVI BAŞLATMIŞTI

General Jorge Videla’nın öncülüğündeki askeri cunta 24 Mart 1976’da iktidar olduktan sonra solcu muhaliflere karşı bir yok etme kampanyasına girişti. “Kirli Savaş” diye anılan dönemde 30 bin kişi öldürüldü ya da kaybedildi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com