Assange kazandı: ABD’ye iade edilirse itiraz edebilecek

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın, ABD'ye iade davasına karşı temyiz başvurusu yapabileceğine hükmetti.

KRONOS 20 Mayıs 2024 DÜNYA

Foto: Martyn Wheatley/Parsons Media via ZUMA Wire - Depo Photos

İngiltere’de bugün görülen davada, ABD’nin Assange hakkında İngiltere’ye verdiği “idam edilmeyeceği ve eşit yargılanacağı” yönündeki güvenceler ele alındı.

Mart ayında, bir ay içinde söz konusu güvenceler verilmesi halinde ABD’ye iade davasını ele alacağını açıklayan Yüksek Mahkeme, bugünkü duruşmada Assange’ın güvenceleri göz önünde bulundurarak iade talebini temyiz mahkemesine götürebileceğine hükmetti.

AA’nın haberine göre, Yüksek Mahkeme, Assange’ın hukuk önünde eşit olmayacağı yönündeki endişelerin temyize taşınabileceğini de belirtti.

“BU HER YERDEKİ GAZETECİLERE SALDIRIDIR”

İnsan hakları aktivisti ve avukat Stella Assange, İngiltere’nin başkenti Londra’da Yüksek Mahkemede görülen duruşmanın ardından mahkeme binası önünde basın açıklaması yaptı.

Eşine karşı açılan davayı “saldırgan” olarak niteleyen Assange, “Demokratik ilkelerimize aykırıdır. Bilme hakkımızı rencide etmektedir. Bu her yerdeki gazetecilere yönelik saldırıdır.” dedi.

Mahkeme, ABD’ye iade davasına karşı temyiz başvurusu yapabileceği kararına ilişkin olarak Assange, kararın doğru olduğunu ve ailesini rahatlattığını dile getirdi.

Assange, “Fakat bu daha ne kadar devam edebilir? En büyük oğlumuz 7 yaşına yeni girdi. Babalarıyla ilgili tüm anıları Belmarsh Cezaevi’nin ziyaret bölümünde.” ifadelerini kullandı.

“BIDEN YÖNETİMİ BU DAVAYLA ARASINA MESAFE KOYMALI”

Eşinin iyi gazetecilik yaptığı için hapiste olduğu değerlendirmesinde bulunan Assange, sözlerini şöyle sürdürdü:

“(Julian Assange) Yolsuzluğu ifşa ettiği için, cezasız kalan savaşlarda masum insanların uğradığı ihlalleri ortaya çıkardığı için ve bu cezasızlığın üstüne bir de bu cezasızlığı kamuoyuna duyuran adamın peşine düştüğü için hapiste. (ABD Başkanı Joe) Biden yönetimi bu utanç verici davayla arasına mesafe koymalı. Bunu ilk günden itibaren yapmalıydı ancak doğru olanı yapmak için zamanı tükeniyor olabilir. Burada ne yapılması gerektiğini herkes görebilir. Julian serbest bırakılmalı. Davadan vazgeçilmeli. Kendisine tazminat ödenmeli ve Nobel Ödülü verilmeli.”

Avukatlar, Avustralya vatandaşı Assange’ın ABD vatandaşlarıyla eşit muamele göremeyeceğini iddia etmişti.

Assange’ın idam edilmeyeceği güvencesine de değinen avukatlar, bu güvencenin siyasiler tarafından verildiğini, güvence verme yetkisinin ABD yargısında olduğunu belirtmişti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com