Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve AX-3 mürettebatını taşıyan Dragon kapsülü atmosfere girdikten kısa süre sonra paraşütlerle okyanusta belirlenen noktaya indi. Kapsülün inişinin ardından başarıyla kapsülden çıkarıldı.
Astronot Alper Gezeravcı, Uzay’dan Dünya’ya döndü. Ax-3 ekibini taşıyan SpaceX’e ait Dragon kapsülü, Florida açıklarında okyanusa indi.
Axiom Space, Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 mürettebatının, Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) Dünya’ya dönüş sürecini canlı olarak yayınladı.
OKYANUSA İNDİ
Ax-3 ekibini taşıyan SpaceX’e ait Dragon kapsülü, Florida açıklarında okyanusa indi. Kapsülün, yer ekibi tarafından gemiye alınması bekleniyor.
Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülü, ABD yerel saatiyle 18 Ocak 16.49’da (19 Ocak TSİ 00.49) NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatılmıştı. Yolculuğu yaklaşık 36 saat süren Ax-3 mürettebatı, 20 Ocak’ta ISS’ye ulaşmıştı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, SpaceX’e ait Dragon kapsülünün Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 19 Ocak’ta fırlatılmasıyla başladı.
Yaklaşık 36 saat süren yolculuğun ardından ISS’ye ulaşan 4 kişilik Ax-3 ekibi, istasyonda törenle karşılandı.
YOLCULUK 19 OCAK’TA BAŞLADI
Gezeravcı ve beraberindeki üç astronot, SpaceX’in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyan Falcon-9 roketiyle birlikte Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 19 Ocak’ta saat 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatıldı. Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından 20 Ocak’ta TSİ 13.40’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendi.
UZAYDA HANGİ DENEYLER YAPILDI?
Gezeravcı, ISS’de kaldığı 14 gün boyunca Türk bilim insanlarının araştırmaları için 13 farklı deneyi gerçekleştirdi.
“MİYELOİD” deneyiyle galaktik kozmik radyasyonun, yer çekimi değişikliklerinin ve uzayda kalış süresi boyunca maruz kalınan diğer zorlu faktörlerin, astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini nasıl etkilediği araştırıldı. “MİYOKA” deneyiyle ise Uzay ve savunma sanayisine kurşunsuz lehimleme alanında bilgiler edinildi.
Uzay, havacılık ve savunma sanayisi için yeni nesil malzeme geliştirme kabiliyeti kazanmasında önemli katkı sunması beklenen “UYNA” deneyi, Yer çekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran “MESSAGE” deneyi, uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan “gMETAL” deneyi, Tuz Gölü’nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran “EXTREMOPHYTE” deneyi gerçekleştirdi.
Bunların yan sıra “PRANET“, “CRISPR-GEM“, “UzMAn“, “ALGALSPACE“, “VOKALKORD” ve “OKSİJEN SATURASYONU” deneleriyle uzay yaşam destek sistemlerinden yapay zeka desteğiyle verilen havanın düşük yer çekiminde etkilerine kadar geniş yelpazede bir araştırma programı yürütüldü.