Avrupa parlamentosu, daha önce imzalanan ancak henüz resmi olarak onaylanmayan, kadına yönelik şiddet ile aile içi şiddetin önlenmesine yönelik İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamaya hazırlanıyor. Sözleşme, AB üyesi ülkelerde uygulanacak.
Avrupa Parlamentosu, özellikle LGBTI+ haklarını gerekçe gösteren bazı muhafazakar hükümetlerin karşı çıktığı İstanbul Sözleşmesi’nin birlik genelinde uygulanmasını kabul etti.
BBC Türkçe’nin haberine göre İstanbul Sözleşmesi artık, uygulamayı reddeden Macaristan ve Slovakya gibi muhafazakar Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler için de geçerli olacak.
KABUL ETMEYEN 6 ÜLKEDE DE UYGULANACAK
Parlamento kararı uyarınca bu düzenleme, İstanbul Sözleşmesi’nin tamamının henüz kabul etmemiş 6 AB üyesi ülke de yürürlüğe girecek.
AB üyeleri Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Letonya, Litvanya ve Slovakya, İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe sokmadı.
Macaristan ve Slovakya LGBTI+ haklarına ilişkin düzenlemeler nedeniyle sözleşmeyi reddettiklerini açıkladı.
İstanbul Sözleşmesi, sığınma ve adli işbirliği anlaşmaları gibi, AB’nin sorumlu olduğu tüm alanlar için geçerli olacak.
İLK İMZACISI TÜRKİYE ÇEKİLMİŞTİ
Tam adı “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti yasal olarak tanımlayan ve bu tür şiddeti önlemek, mağdurları desteklemek ve failleri cezalandırmak için kapsamlı bir yasal ve politik önlemler çerçevesi oluşturan ilk uluslararası metin olma özelliğini taşıyor.
Avrupa Konseyi tarafından önerilen sözleşme, 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzalandığı için bu isimle anılıyor.
Sözleşmeye ev sahipliği yapan ve ilk imzacılardan biri olan Türkiye, AKP hükümetinin kararı ile 20 Mart 2021 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi.