Avrupa tedirgin: Almanya zorunlu askerliğe geçiyor

Avrupa'da Rusya etkisi... Zorunlu askerlik yayılıyor. Almanya Hükümeti, 2011 yılında kaldırdığı zorunlu askerliği Rusya – Ukrayna savaşı sonrasında tekrardan gündemine almasıyla birlikte büyük bir tartışma patlak verdi.

KRONOS 15 Mayıs 2024 DÜNYA

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius geçen hafta ABD’de Johns Hopkins Üniversitesi’nde bir dinleyici sorusuna verdiği yanıtta “Almanya’nın bir tür zorunlu askerliğe ihtiyacı olduğuna inanıyorum” dedikten sonra eski Şansölye Angela Merkel’in zorunlu askerliğe son verme kararını “hata” olarak nitelendirmesi dünya kamuoyunda gündem oldu.

Zorunlu askerlik hizmetlerinin yeniden yürürlüğe konması fikri Almanya’da giderek güç kazanıyor olsa bile bunun için anayasanın değiştirilmesi gerekiyor. Kaldı ki böylesi bir uygulamayı tekrardan yürürlüğe koymak, on binlerce yeni askerin toplanması, beslenmesi, eğitilmesi, silahlandırılması ve barındırılması için gereken ekstra maliyetleri de karşılamak anlamına geliyor. Bu da haliyle bütçede ciddi bir baskı demek.

ÜÇ SEÇENEKLİ RAPOR
Pistorius’un ekibi haftalar boyunca böyle bir sistemin nasıl işleyebileceğine dair öneriler hazırladı ve yetkililer Pistorius’un, parlamentonun yaz tatilinden önce konuyla ilgili bir kamuoyu tartışması başlatmayı planladığını belirtti.

Almanya Savunma Bakanlığı 22 Nisan’da hükümete üç seçenekli bir rapor sundu. Rapordaki seçenekler şöyle:

1. Ordunun mevcut haliyle kalması ancak asker alımını artırmaya yönelik çabaların artırılması.

2. İskandinavya’da olduğu gibi 18 yaşındaki erkekler için zorunlu askerliğin yeniden etkinleştirilmesi ve yılda 40.000 kadarının seçilerek askere alınması.

3. Askerlik hizmetinin tüm kadın ve erkekler için zorunlu hale getirilmesi.

TARTIŞMAYA ZEMİN HAZIRLAMA
Bakanlık sözcüsü tarafından yapılan bir açıklamada ise zorunlu askerliğe geri dönülme planları hakkında “Bakanlık şu anda zorunlu hizmetin mi, yoksa askerlik hizmetinin mi mantıklı olduğunu netleştirmeye çalışıyor” diye konuştu. Kimi uzmanlar bütün bu açıklamaların, kamuoyunda bir tartışmaya zemin hazırlama amacı güttüğünü savunuyorlar.

Salı günü Stockholm’de konuşan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, toplu askere alma uygulaması hakkında “Bu artık işe yaramaz. Eskiden çok daha fazla asker vardı, çok daha fazla kışla vardı, bu amaçla inşa edilmiş çok daha fazla altyapı vardı da ne oldu?” çıkışında bulunmuştu.

RUSYA’NIN UKRAYNA’YI İŞGALİ VE KÖTÜLEŞEN GÜVENLİK
Almanya’nın zorunlu askerliği gündemine alması, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve kötüleşen güvenlik durumunun zorladığı ordunun daha geniş bir şekilde yeniden büyütülmesi planının bir parçası olarak kabul ediliyor. Soğuk Savaş döneminde Almanya GSYİH’sinin yaklaşık %4’ünü savunmaya harcıyordu ve 2.500 ağır tankla birlikte 400.000 kişilik bir orduya sahipti. Şimdi ise 180,000 civarında askeri var ve 2028’e kadar tükenmesi muhtemel 100 milyar euroluk özel bir fon sayesinde NATO’nun %2’lik harcama hedefini yıllardır ilk kez tutturuyor. Hizmete hazır askere geri dönüş, ordunun daha geniş çaplı olarak yeniden düşünülmesinin bir parçası.


Almanya’da zorunlu askerlik tartışmalarının seçimlere doğru daha da alevlenmesi beklenirken, Ukrayna savaşının daha da kötüleşmesi ile hükümetin konuda daha baskıcı bir tavır takınacağı düşünülüyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com