Osman Can: AYM’nin iptal kararları kanunla aşılabilir

AYM'nin dikkat çeken iptal kararlarını değerlendiren eski AYM raportörü Osman Can, "KHK ile temel haklar düzenlenemez. İptal kararları yeni kanunlarla aşılabilir. Ancak AYM'nin iptal kararları tamamen anlamsız değil" dedi.

KRONOS 05 Haziran 2024 GÜNDEM

Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) dün gelen iptal kararları dikkat çekti. Cumhurbaşkanının kararnameyle Merkez Bankası başkanını görevden alamayacağına karar veren AYM, üniversite rektörlerinin de doğrudan cumhurbaşkanı tarafından atanmasını anayasaya aykırı buldu. AYM’nin iptal kararlarını değerlendiren eski AYM raportörü Osman Can, “KHK ile temel haklar düzenlenemez. İptal kararları yeni kanunlarla aşılabilir. Ancak AYM’nin iptal kararları tamamen anlamsız değil” yorumunda bulundu.

AYM, Anayasa’da yapılan değişikliklere uyum sağlaması amacıyla 2018’de yürürlüğe giren 703 sayılı KHK’nın iptal edilmesi talebini karara bağladı. AYM, düzenlemenin tamamını iptal etmezken kimi hükümlerini Anayasaya aykırı buldu, bazı hükümler için ise Anayasa’da yapılan değişikliklere uyum sağlama amacı taşımaması veya KHK’nın yetki alanının dışına çıkması gibi gerekçelerle iptaline karar verdi.

Karar gazetesine konuşan Osman Can, “KHK ile düzenlenen bazı kararlar AYM tarafından iptal edilse de bu durum çıkarılacak kanunlarla aşılabilir ancak iptal kararları büsbütün anlamsız değil” dedi.

‘İPTAL KARARLARI TAMAMAMEN ANLAMSIZ DEĞİL’

“Kanun Hükmünde Kararname ile temel haklar düzenlenemez, bu genel bir yasaktır” diyen Can, şunları söyledi:

“TRT Genel Müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemenin iptalinin gerekçesi bu, çünkü Mali ve sosyal haklara ilişkin düzenlemeler, Anayasa’da yer alan “mülkiyet hakkına” ilişkindir ve bu konuda KHK ile düzenleme yapılamaz. Yani AYM, KHK düzenlemelerini siyasi hak ve ödevlerle ilişkili gördüğü için iptal ediyor. Bu iptal kararları çıkarılacak kanunlarla aşılabilir fakat bütünüyle anlamsız değil.


 

Burada şuna dikkat etmek gerekiyor, şimdi AYM rektör atama şartlarında değişiklik öngören kuralı, kamu hizmetlerine girme hakkıyla ilişkili gördüğü için iptal ediyor. Bu şu demektir, bir kanun çıkarılacak ve kanun bu hususu düzenleyecek. Ama bu hususu düzenlerken AYM bunu kamu hizmetlerine girme hakkıyla ilişkili görmemiş olsaydı bunu KHK ile aşmak daha kolaydı. Ama AYM bunu kamu hizmetine girme hakkıyla ilişkilendirdiği için bu konu hakkında çıkarılacak bir kanun AYM önüne geldiği zaman AYM bunu temel haklar yönünden inceleyecek. Genel haklar söz konusu olduğunda yasa koyucunun takdir alanı daralıyor.”

Can, bu iptal kararlarının çıkarılacak bir kanunla aşılabileceğini, AYM’nin de bunu bu şekilde öngördüğü için bu düzenlemeyi 12 ay sonra yürürlüğe girmek üzere iptal ettiğine de dikkat çekti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com