2020'deki savaşın ardından Azerbaycan kontrolüne geçen Dağlık Karabağ'da yaşayan Ermeniler, yardım tırları engellendiği için kıtlık yaşıyor. Bölgede gıda, ilaç, hijyen ürünleri ve yakıt bulunamıyor.
2020’deki savaş sonrası Azerbaycan’ın yeniden kontrolü altına aldığı Dağlık Karabağ bölgesinde yaşayan 120 bin Ermeni, kendilerini Ermenistan Cumhuriyeti’ne bağlayan tek yol olduğu için buraya Hayat Yolu adını veriyorlar. Ancak uluslararası alanda adı Laçin Koridoru olan bu yol Azerbaycan tarafından dokuz aydır kapalı tutuluyor. Bölgedeki gıda, ilaç, hijyen ürünleri ve yakıt kıtlığı ciddi boyutlara ulaştı.
BBC’nin Güney Kafkasya muhabiri Rayhan Demytrie’nin aktardığına göre; sınırın Ermenistan tarafı ile Azerbaycan tarafları arasında yaşayan insanlar kendi aralarındaki görüşmelerde kıtlığı doğruluyor.
18 yaşındaki Hayk, sınırının Ermenistan tarafındaki Goris’te mütevazı bir otelin balkonunda duruyor ve diğer taraftaki annesiyle buradan görüntülü görüşme yapıyor. Karabağ’daki Martakert’te olan annesinin, “Yumurta yok, şeker yok, hiç tatlı yok, ekmek karneye bağlandı, geçen gün saat 04:00’te sıraya girmek için kalktık” dediği duyuluyor.
KITLIK İDDİALARI VAR AMA GAZETECİLER GİREMİYOR…
habere göre; Laçin Koridoru’nun iki tarafındaki Ermeniler birbirlerinden kopmuş durumda. Bakü yönetimi Aralık ayından bu yana yolu kapalı tutuyor. Dağlık Karabağ’daki boş dükkanların fotoğraf ve videoları sosyal medyada dolaşıyor. Bu iddiaları inceleyecek bağımsız gazeteciler bölgeye giremiyor.
Bu bölgede kalan gazeteci Irina Hayrapetyan sesli mesaj yoluyla, bölgedeki etnik Ermenilerin az bir yemek için saatlerce sıra beklediğini anlatıyor. Yiyecek dağıtım noktalarına ulaşabilecek araçların yakıt olmadığı için kullanılamadığını anlatan Hayrapetyan, “İnsanlar ailelerini doyurmak amacıyla kuyruğa girmek için kilometrelerce yürümek zorunda kalıyor. İnsanlar ekmek kuyruklarında bayılıyor” diyor.
Öte yandan haberde 400 ton insani yardım malzemesi taşıyan TIR konvoyu, Azerbaycan kontrol noktasında beklediği de aktarıldı.