Azerbaycan’ın İsrail’le ilişkilerine kızan İran, sınır bölgesinde askeri tatbikat başlattı

İran, İsrail ile kurduğu askeri ilişkiler nedeniyle Azerbaycan'la gerilimlerin artması sonucu dünden itibaren iki ülke arasındaki sınır kapılarına yakın bölgelerde askeri tatbikatlara başladı.

KRONOS 02 Ekim 2021 DÜNYA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi

İran, özellikle İsrail ile ilişkilerini ilerletmesi nedeniyle Bakü’yle gerilimlerin artması sonucu Cuma günü Azerbaycan sınırı yakınında askeri tatbikatlara başladı.

İran devlet medyası, tatbikatların zırhlı ve topçu birliklerinin yanı sıra insansız hava araçları ve helikopterleri içerdiğini duyurdu. Tatbikatlar iki ülke arasındaki Poldaşt ve Jolfa sınır kapılarının yakınlarında yürütülüyor.

İran, uzun süredir Azerbaycan’ın İsrail’le silah satın almayı da içeren yakın askeri bağlarını eleştiriyor. Tahran ayrıca Türkiye ve Azerbaycan’daki milliyetçilerin İran’daki Azeri azınlığa yönelik söylemlerinden de rahatsızlık duyuyor.

İran devlet medyasına göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in planlanan tatbikatları “sürpriz” olarak nitelendirmesinin ardından, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdollahian Perşembe günü yaptığı açıklamada, bir devletin kendi topraklarında askeri tatbikatlar düzenlemesinin ulusal egemenliğinin bir parçası olduğunu söyledi.

İran medyasına göre Amirabdollahian, İran’ın sınırları boyunca İsrail varlığına atıfta bulunarak, yeni Azeri büyükelçisine  “İran, Siyonist rejimin ulusal güvenliğine karşı faaliyetlerine müsamaha göstermez ve ne gerekiyorsa yapacaktır.” uyarısında bulundu.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) adlı düşünce kuruluşuna göre İsrail, 2006 ile 2019 yılları arasında Azerbaycan’a yaklaşık 825 milyon dolar tutarında silah sağladı.


 

Ayrı bir gelişme olarak, İran Cuma günü İsrail dışişleri bakanının ilişkilerin kurulmasını kutlamak için Bahreyn’e yaptığı ziyareti kınadı ve bu ziyaretin Körfez Arap devletinin yöneticileri üzerinde “silinmeyecek” bir leke bıraktığını söyledi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com