“Barzani, Veliahd Prens Bin Zayed ve Erdoğan arasında arabulucu oldu”

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin, aralarında soğuk rüzgarlar esen Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi ile AKP lideri Erdoğan'ın yakın zamanda gerçekleşen telefon görüşmesi için arabuluculuk yaptığı iddia edildi.

KRONOS 01 Eylül 2021 DÜNYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun Bin Zayed Al Nahyan’ı kabul etmişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed (MBZ) ile AKP lideri Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan arasında yakın zamanda gerçekleşen telefon görüşmesi için arabuluculuk yaptığı bildirildi.

Ortadoğu konularında uzmanlığıyla bilinen gazeteci Amberin Zaman isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynaklar, Barzani’nin Erdoğan ile MBZ arasında “bir süredir” gerilimi yatıştırmaya çalıştığını doğruladı. Kaynaklardan biri, Türkiye ile BAE arasındaki yumuşamanın “bölgesel barış ve istikrara hizmet ettiğini” söyledi. Kaynaklar Barzani’nin oynadığı role ilişkin ayrıntılı açıklama yapmadı. Zaman’a göre her halükarda, arabuluculuk çabası, Barzani’nin bölgesel diplomatik sahnedeki rolünü açıkça arttırdığını gösteriyor.


 

12 Haziran’da MBZ’nin daveti üzerine Abu Dabi’ye giden Barzani, muhatabıyla yaptığı görüşmeye ilişkin Twitter’da şu paylaşımda bulunmuştur: “İkili ilişkileri ve işbirliğini daha da güçlendirmeyi, bölgesel barışı ve karşılıklı çıkarları ilgilendiren diğer konuları görüştük.” Bu konulardan biri de Türkiye idi. Bir gün sonra, BAE’de bulunan firari organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yerel polis tarafından “sohbet etmek” için götürüldü. O zamana kadar Peker, YouTube’da yaptığı yayınlarla başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere Erdoğan’a yakın önde gelen bazı kişilere ilişkin cinayet, kokain kaçakçılığı, gasp ve tecavüz gibi ifşaatlarda bulunuyordu. BAE polisi tarafından sorgulandıktan sonra Peker video çekmeyi bırakmak zorunda kaldı.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com