Araştırmacı Bekir Ağırdır: "Bundan sonraki dönemde araştırılması gereken konulardan birisi milliyetçilik meselesi. Sıkça iddia edildiği gibi fikri anlamda milliyetçilik mi yükseliyor yoksa milliyetçilik bir duygu mu? Nitekim 10 ay ara ile iki seçim arasında 5 milyondan fazla oy kaybının açıklaması zor."
Türkiye, 31 Mart yerel seçimleri geride bıraktı ancak sonuçlara ilişkin analizler devam ediyor. Araştırmacı Bekir Ağırdır, AKP’nin yerel seçimlerdeki yenilgisinin ANAP’ın 1989 seçimlerindeki kaybı kadar sansasyonel olduğuna dikkat çekti. Bekir Ağırdır, “1987 genel seçimlerinde yüzde 36.3 oy oranıyla iktidar olan ANAP, 1989 yerel seçimlerinde 14.5 puan kaybederek yüzde 21.8 oranına gerilemişti. Son 5 yıldır illere ve seçimlere göre değişen ittifaklar nedeniyle net AK Parti oy oranı söylemek yanıltıcı olsa da iktidarın bu seçimlerdeki yenilgisinin ANAP’ın kaybı kadar sansasyonel olduğunu not etmeliyiz” dedi.
Ağırdır, sansasyonel kaybın aynı zamanda milliyetçi partiler oylarında da yaşandığına işaret etti. 10 ay ara ile iki seçim arasında 5 milyondan fazla oy kaybının olduğunu belirten Ağırdır, “Bundan sonraki dönemde araştırılması gereken konulardan birisinin milliyetçilik meselesi olması gerektiğini not etmeliyim” ifadelerini kullandı.
‘AKP’NİN YENİLGİSİ ANAP’IN KAYBI KADAR SANSASYONEL’
Gazete Oksijen‘deki yazısında Bekir Ağırdır’ın öne çıkan değerlendirmeleri şöyle:
“Seçim tarihimizde not edilmesi gereken bu yerel seçim sonuçlarının bir başka özelliği de seçime iktidar olarak katılan partinin genel seçim oyundan en sansasyonel gerilemenin gerçekleşmesi oldu. 1987 genel seçimlerinde yüzde 36.3 oy oranıyla iktidar olan ANAP, 1989 yerel seçimlerinde 14.5 puan kaybederek yüzde 21.8 oranına gerilemişti. Son 5 yıldır illere ve seçimlere göre değişen ittifaklar nedeniyle net AK Parti oy oranı söylemek yanıltıcı olsa da iktidarın bu seçimlerdeki yenilgisinin ANAP’ın kaybı kadar sansasyonel olduğunu not etmeliyiz.
Yine ittifak değişkenlikleri nedeniyle net MHP oyunu hesaplamak zor olsa da kendisini milliyetçi olarak tanımlayan MHP, İYİ Parti, BBP, Zafer partileri oyları toplamında kayda değer gerileme gerçekleşti. 2023 genel seçimlerinde MHP yüzde 10.07, İYİ Parti yüzde 9.68, Zafer Partisi yüzde 2.23 ve Büyük Birlik Partisi yüzde 0.98 oy oranlarıyla toplam yüzde 22.96 milliyetçi partiler oyları vardı. Bu oranların ötesinde oy sayısı olarak bu dört partinin toplam oy sayısı 12.2 milyondu.
Yerel seçimlerde ise MHP yüzde 4.98, İYİ Parti yüzde 3.76, Zafer Partisi yüzde 1.73 ve Büyük Birlik Partisi yüzde 0.43 oy oranlarıyla milliyetçi oylar toplamı yüzde 10.9 olarak gerçekleşirken oy sayısı da 5 milyonda kaldı.
‘MİLLİYETÇİLİK MESELESİ ARAŞTIRILMALI’
Bundan sonraki dönemde araştırılması gereken konulardan birisinin milliyetçilik meselesi olması gerektiğini not etmeliyim. Sıkça iddia edildiği gibi fikri anlamda milliyetçilik mi yükseliyor yoksa milliyetçilik bir duygu mu? Son iki ayda bu konuda beş yazı yazdım. Milliyetçilik ideolojik olarak güçlenmesinden değil duygusal olarak lümpenleşmeden söz edebiliriz kanaatimi okur biliyor. Nitekim 10 ay ara ile iki seçim arasında 5 milyondan fazla oy kaybının açıklaması zor.”