Bilim insanları uyarıyor: Küresel ısınmada 1,5 derece eşiği aşılmak üzere

Paris İklim Anlaşması’nca kriter olarak belirlenen 1,5 derecelik küresel sıcaklık artış limiti aşılmak üzere.

KRONOS 18 Mayıs 2023 YAŞAM

Bilim insanlarının açıklamalarına göre artan emisyon aktiviteleri sebebiyle Dünya önemli bir sıcaklık limitini aşma yolunda ilerliyor. Bilim insanlarına göre küresel iklim değişikliği tartışmalarında önemli bir sembol haline gelen 1,5 derece limiti aşılırsa dünyayı kötü sonuçlar bekleyebilir.

1,5 DERECE EŞİĞİ NEDİR?

Direkt olarak dünya sıcaklığını ifade etmeyen 1,5 derece limiti, uzun dönemde Dünya’nın ne kadar ısındığına dair bir işaret olarak kabul ediliyor. Bilim insanları, sıcaklık değişimi ölçümlerine 1850-1900 yılları arasındaki değişimlerden başlıyor. Çünkü bu yıllarda modern çağdaki kömür, petrol ve doğalgaza olan bağımlılık henüz etkin değildi.

BBC News’in aktardığına göre bilim insanları yıllardır tehlikeli eşiğin 2 derece olduğunu düşünüyordu. Ancak uzmanlar 2018 yılında bunu revize edip eşiği 1,5 dereceye çektiler. Yani, Dünya’nın 1850 yılından beri 1,5 derece ortalama sıcaklık artışı göstermesi bilim insanları için tehlikenin işareti.

1,5 DERECE EŞİĞİNİ GEÇMENİN SONUÇLARI NE OLABİLİR?

Paris İklim Anlaşması’na göre bu eşik nasıl tehlikeler arz ediyor? Uzmanlara göre, öncelikle 1,5 derece eşiğini önümüzdeki birkaç senede aşmanın tek başına felaket senaryoları oluşturacağı zannedilmiyor. Ancak eşiği bir sene bile aşmak ısınmanın hızlandığına ve yavaşlamadığına dair endişe verici bir belirti oluyor. Bilim insanları eşiğin aşılması halinde ümidin tamamen tükenmediğini, emisyonların keskin bir şekilde kesilmesi halinde zarardan dönülebileceğini söylüyor.

1,5 derece eşiğini 10 ya da 20 senelik bir zaman diliminde aşmak birçok felakete yol açabilir. Küresel ısınmanın zararları hızlanarak büyüyebilir, daha uzun sıcaklık dalgaları görülür, daha şiddetli fırtınalar çıkabilir ve orman yangınları sıklaşabilir.

‘1,5 DERECE EŞİĞİNE HİÇ OLMADIĞIMIZ KADAR YAKINIZ’

Şu ana kadarki en yüksek artış 2016 yılında 1,28 derece olarak ölçülmüştü. Araştırmacılar eşiğin 2027’den önce aşılacağından emin olduklarını belirtiyor. Met Ofisi’nde uzun menzilli tahminlerin başında olan Profesör Adam Scaife, “İnsanlık tarihinde 1,5 derece hiç olmadığımız kadar yakınız” ifadelerini kullandı.

Hava ve iklim kuruluşlarından veri toplayan Scaife bir basın toplantısında 1,5 derece eşiğinin önemine dikkat çekti ve raporlarındaki en önemli ibarenin bu olduğunu söyledi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com