Ortaçağdan kalma bir cilt içinde VI. yüzyıla ait bir yazı bulundu.
Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacıların bulduğu yazı, eski Roma metinlerinin aydınlatılmasıyla gün yüzüne çıktı. Yazının 1500’lü yıllardan beri Roma metinlerinin içinde gizli olduğu saptandı.
1400 ile 1700 yılları arasında ciltçiler yeni kitaplar yapmak için parşömenleri yeniden kullanmaları sıkça başvurulan bir uygulamaydı, kâğıtlarda bu şekilde daha önce yazılan metinlerden de parçalar kalıyordu. Araştırmacılar bu gizli metinlerin varlığından haberdar olsalar da, kitapların bazı bölümlerini parçalamadan bu metinleri görmek mümkün değildi.
1537 yılına ait kitap Yunan şair Hesiodos’un İşler ve Günler adlı kitabı Northwestern Üniversitesi’nde 1870’den bu yana bulunuyordu. Hâlen orijinal cildiyle duran kitabın mürekkebi zamanla solunca altındaki altıncı yüzyıla ait yazıda belirmeye başladı.
Cornell Üniversitesi’nde bulunan bir teknolojiyle okunan metni inceleyen tarihçiler yazının VI. yüzyıla ait olduğunu saptadılar. Yazının Roma hukuğunu içerdiği, kenarlarda notlar bulunduğunu belirtildi.
Benzer uygulamaların diğer tarihi metinler için de yapılması planlanıyor.