10 Mayıs'ta 19,51 TL olan dolar, 10 Temmuz'da 26,10 TL'ye yükseldi. İsmi konulmamış devalüasyon döviz borcu ya da döviz gideri olan şirketleri sarsacak.
Amerikan Doları, Türk Lirası (TL) mukabil son 60 günde yüzde 35’e yakın değer kazanırken, döviz açığı olan ve hisseleri Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören şirketleri kur farkı zararı korkusu sardı.
Döviz fazlası olan şirketlerin ise, kur farkı geliri katlanacak.
2023 yılının 2’nci çeyreğinde (nisan-mayıs-haziran) en fazla kur farkı gelirinde artış rekoru kıracak şirketler şunlar: Askerî Elektronik Sanayi (ASELSAN), Doğan Holding, Şişe Cam, Sabancı Holding, Aksa Enerji ve GSD Holding.
LİSTEDE THY, VESTEL VE ÜLKER DE VAR
İlk çeyrek sonunda 12,5 milyar TL döviz fazlası olan ASELSAN’ın 2’nci çeyrekte 4,5 milyar TL kur farkı geliri yazacağı tahmin ediliyor. Aynı dönemde Doğan Holding’in kur farkı geliri ise, 2,1 milyar TL.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Bilançolarını döviz cinsinden tutan Türk Hava Yolları’nın (THY) kur farkı gideri 9,1 milyar TL’yi bulacak.
SASA Polyester Sanayi, Ak Enerji, Ülker Gıda, Vestel Elektronik, Karabük Demir ve Çelik (Kardemir) ve İzmir Demir ve Çelik en yüksek kur farkı zararı yazması beklenen diğer şirketler olarak öne çıkıyor.
10 Temmuz Pazartesi günü Türkiye saati ile 12.20’de BİST 100 endeksi yüzde 1 civarında değer kazanarak, 6 bin 257 puana yükseldi.