Böyle buyurdu Tal Heinrich: Gazze’de sadece sivilleri vuruyoruz

CNN canlı yayınına katılan İsrail Başbakanlık Ofisi Sözcüsü Tal Heinrich'in dili sürçtü. Sözcü, "İsrail sadece sivilleri hedef alıyor" ifadelerini kullanırken, sonrasında cümlesini toparlayıp, İsrail'in 'teröristleri hedef aldığını ve Hamas'ın bir terör örgütü olduğunu' savundu.

KRONOS 02 Kasım 2023 DÜNYA

İsrail’in son 24 günde 8 binden fazla sivilin hayatını kaybettiği Gazze’deki nihai hedefinin etnik temizlik olduğu ve Filistinlileri Sina Çölü’ne sürmeyi planlandığı ortaya çıktı.

İsrail’in Gazze’yi işgal altına alması ve bombardıman yağmuruna tutmasında 27. güne girildi. Can kaybı 9 bini aşarken, İsrail’in orantısız güç kullanması da devam ediyor.

CNN’de çatışmalar ile ilgili açıklamalarda bulunan İsrail Başbakanlık Sözcüsü Tal Heinrich’in canlı yayında dilinin sürçmesi ise gündeme oturdu.

‘SİVİLLERİ HEDEF ALIYORUZ’
Gazete Duvar‘da yer alan habere göre; Heinrich, canlı yayında dili sürçünce ‘sivilleri hedef aldıklarını’ dile getirdi. Açıklamalarda bulunan Heinrich, “İsrail sivillerden başkasını hedef almıyor” ifadelerini kullandı. Kısa süre sonra kendisini düzelten Heinrich, İsrail’in ‘teröristleri hedef aldığını ve Hamas’ın bir terör örgütü olduğunu’ savundu.

Hatırlanacağı üzre, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik ağır bombardımanı sürerken, İsrailli eski bir subayın, katıldığı televizyon programında sözleri, “Bu kadarına da pes” dedirtmişti.


DİL SÜRÇMESİ NEDİR?
Dil sürçmesi, doğal konuşma sırasında ortaya çıkan sözlü olarak yapılan bir hatadır. İfade etmek istediğinden farklı bir şey söyleyerek veya yazarak karakterize edilir. Kontrolsüz bir şekilde bir kelimenin yerini başka bir kelime alır. Peki, neden ağzımızdan çıkan sözcüklerden dolayı bu kadar sık ihanete uğruyoruz? Bilim adamları ve psikologların ise bu durum hakkında farklı teorileri var.

FREUD NE DİYOR?
Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud, dil sürçmelerini biraz farklı yorumluyor. Ona göre dil sürçmesi, davranışlarımızın tümünün gerçek kaynağı olan bilinçaltımızın konuşma dilimizde kendini göstermesi anlamına geliyor.

Freud, bu zamansız tezahüre “Parafraks” ya da Latince “Lapsus” adını vermiş.

Parafrakslar; bilinçaltında, buz dağının görünmeyen kısmında sakladığımız kelimelerin ağzımızdan fırlamasıdır. Aslında söylemek istediğimiz ama söyleyemediğimiz ya da “söylenmesi yasak kelimeler” kategorisine ekleyip bilincimizden uzaklaştırdığımız şeylerdir. Örneğin “Sence tango kursuna mı gitmeliyim yoksa salsa mı?” diye soran arkadaşına “Bence tanga daha estetik bir dans.” diye cevap veren birey, yaptığı hatayı fark ettiği anda hafif bir utanç duygusu yaşayacaktır. Muhatabıysa çok büyük ihtimalle olayı gülünç bulacak ama üzerinde çok da durmayacak ve arkadaşını daha fazla utandırmayacaktır. Hayatta olsaydı, Freud’ün bu olayı basit ve masum bir dil sürçmesi olarak değil, bastırılmış cinsel dürtülerin gün yüzüne çıkması şeklinde yorumlaması aşırı olasıydı… Hatta belki bize göre basit bir dil sürçmesi olarak görünen olay, Freud’ün, olayın aktörünün fallik dönemde saplantı (fiksasyon) yaşamış olmasından şüphelenmesine bile neden olabilirdi.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com