CHP’den soru önergesi: Üç çocuk telkininin dışında ne yaptınız?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin doğurganlık hızının düşmesini "varoluşsal bir tehdittir, bir felaket" olarak açıklamıştı. CHP'li Zeynel Emre, Türkiye'de doğurganlık oranındaki rekor düşüşü soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı: "Erdoğan’ın meydanlarda ve nikahlarda üç çocuk telkininin dışında hangi önlemleri aldınız?"

KRONOS 23 Mayıs 2024 GÜNDEM

Türkiye’de doğurganlık hızının 22 yılda 2,38’den 1,51’e gerilemesine ilişkin tartışma sürerken, CHP Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Zeynel Emre konuyla ilgili bir soru önergesi verdi. Emre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bu Türkiye açıdan varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir” değerlendirmesini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a sordu.

CHP’li Zeynel Emre, “Son 22 yılda, Erdoğan’ın hem başbakan hem de cumhurbaşkanı olarak seçim meydanlarında ve şahitlik yaptığı nikahlarda üç çocuk telkininin dışında Bakanlık olarak hangi önlemleri aldınız?” diye sordu. Emre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, “Evlenme oranlarında aynı dönemde önemli bir değişim olmamasına rağmen doğum oranının düşmesini Cumhurbaşkanı’mız gibi siz de kötü yönetim-gençlerin geleceklerinden endişe etmeleri vb. konulara mı dayandırıyorsunuz?” dedi.

“BİR TEHDİT, BİR FELAKET”
Emre, soru önergesinin başında Erdoğan’ın, 20 Mayıs 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı doğum istatistiklerini aktararak, “İstatistikler endişe vericidir. Buna göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı, 2023 yılında 1,51’e gerilemiştir. Yani nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altındayız. Açık söylüyorum, Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir” dediğini anımsattı.

Ardından da şu sorulara yanıt verdi:

“HANGİ ÖNLEMLERİ ALDINIZ?”
“Doğurganlık hızının 2,38’den 1,51‘e gerilediği AKP’nin iktidarda olduğu son 22 yılda, Recep Tayyip Erdoğan’ın hem başbakan hem de cumhurbaşkanı olarak seçim meydanlarında ve şahitlik yaptığı nikahlarda üç çocuk telkininin dışında Bakanlık olarak hangi önlemleri aldınız?

Doğurganlık hızının daha da düşmemesi için işe yaramadığı görülen telkin ve tavsiyelerin haricinde gelecekte ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?


GENÇLER GELECCEKLRİDEN ENDİŞE EDİYORLAR
Evlenme oranlarında aynı dönemde önemli bir değişim olmamasına rağmen doğum oranının düşmesini Cumhurbaşkanı’mız gibi siz de kötü yönetim, gençlerin geleceklerinden endişe etmeleri vb. konularına mı dayandırıyorsunuz?

Son 5 yılda Türkiye’deki mültecilerin doğum oranları nedir? Mültecilerin doğum oranlarının çok yüksek olması Türkiye için bir tehlike midir? Bu konuda önlem almayı düşünüyor musunuz?”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com