Hem beyin göçü hem de sermaye göçü hızlandı. Dünyanın en büyük bankalarından biri Citi'nin borsada aracılık hizmetleri sunan şirketi Türkiye'yi terk etti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaklaşık 10 aydır yabancı sermayeyi Türkiye’ye yatırıma ikna etmek için kapı kapı dolaşıyor.
Ancak Türkiye’ye gözle görülür yatırım için herhangi bir yabancı firma gelmediği gibi yıllar evvel gelen dünya devleri birer birer gidiyor.
HONDA, MAZDA, BP, TOTAL, OPEL, Mannesmann ve Essity gibi sektörünün devlerinin akabinde bu defa finans devi Citi, Türkiye defterini kapatma kararı verdi.
YABANCILAR BAVULU TOPLAYIP GİDİYOR
Citi’nin Türkiye iştiraki Citi Menkul Değerler Anonim Şirketi’nin Türkiye’deki faaliyetini 2 yıl süreyle durdurdu.
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) finans devinin 31 Mart 2024 Mahallî İdareler Seçimi’ne iki hafta kala böyle bir karar alması seçim sonrasına dair endişeleri artırdı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Devalüasyon beklentisi sebebiyle döviz büroları ve kuyumcu önlerinde kuyruklar uzadı. Kuyumcular gram altın taleplerini geri çevirirken, Darphane’nin altın arzını kıstığı iddia ediliyor.
ARKA KAPIDAN DÖVİZ SATIŞINDA YENİ REKOR
Merkez Bankası (TCMB) seçimden önce doların 35 TL’yi geçmemesi için arka kapıdan sadece son iki haftada 20 milyar dolara yakın döviz sattı.
TCMB’nin swap ve Hazine mevduatı hariç net döviz rezervi mart başındaki -47 milyar dolar seviyesinden -67 milyar dolar seviyesine geriledi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Citi Menkul Değerler’in faaliyetlerinin kendi talebi üzerine, 14 Mart 2024 itibarıyla iki yıl süreyle geçici olarak durdurulmasına karar verdi.