Azerbaycan ve Ermenistan'ın Dağlık Karabağ için kabul ettiği ateşkes anlaşması "esirlerin ve cenazelerinin takas edilmesini” öngörüyor.
Rusya’nın devreye girmesiyle buluşan Azerbaycan ve Ermenistan Dağlık Karabağ’da ateşkesin sağlanması için anlaşmaya vardı. Peki, ateşkes anlaşmasında neler var, maddeleri neler?
27 Eylül’den bu yana askeri çatışma halinde olan Azerbaycan ve Ermenistan 10 Ekim Cumartesi günü saat 12.00’den itibaren ateşkes ilan etti. Ateşkes anlaşmasını Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov duyurdu. Lavrov’un açıklamasına göre anlaşmada iki önemli madde bulunuyor. Bunlar; “esirlerin ve cenazelerinin takas edilmesini” öngörüyor. Esir ve cenaze değişiminde Uluslararası Kızılhaç Komitesi rol alacak.
AGİT MİNSK GRUBU ARABULUCULUK YAPACAK
Varılan anlaşma gereceğinde iki ülke kalıcı bir çözüm için görüşmelere başlayacak. Müzakereler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) arabuluculuğunda devam edecek. Aslında iki ülke uzun yıllardan beri AGİT çerçevesinde defalarca masaya oturdu. Ancak AGİT’in 1992’de kurduğu Minsk Grubu’nun girişimlerinde bir ilerleme sağlanamadı. AGİT Minsk Grubu’nun eş başkanlığını ise ABD, Rusya ve Fransa yürütüyor.
MÜZAKERE FORMATI DEĞİŞMEYECEK
Tarafların vardığı anlaşmaya göre kalıcı barış görüşmelerinde müzakere formatı değişmeyecek. Bu yeni bir ülkenin görüşmelere katılamacağı anlamına geliyor. Türkiye, AGİT Minsk Grubu eş başkanları arasında yer almıyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un arabuluculuğunda Moskova’da masaya oturan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan’ın görüşmesi 10 saatten fazla sürdü.