Darbeden beraat eden Harbiyeliler tekrar hakim karşısında: Suç işlemedik

Yargıtay'ın haklarında verilen müebbet hapis cezasını bozduğu 116 askeri okul öğrencisi yarından itibaren yeniden hakim karşısına çıkıyor. Darbeden beraat eden ve bu kez "örgüt üyeliği" ile "darbeye yardımdan" yargılanacak öğrenciler vicdanen rahat olduklarını söylüyor.

SEVİNÇ ÖZARSLAN 20 Aralık 2022 KRONOS ÖZEL

Askeri öğrenci Burak Doğan, 6 yıldır Silivri'de tutuklu.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Sultanbeyli Davası’nda müebbet hapis cezasına çarptırılan 116 Hava Harp Okulu öğrencisi, Yargıtay’ın 5 ay önce verdiği bozma kararından sonra hakim karşısına çıkacak.

ÜÇ AYRI MAHKEME YAPILACAK

Darbeye teşebbüsten beraat eden ancak tahliye edilmeyen 15 öğrenci, bir ambulansa yol açmak için bir aracı yoldan çıkardıkları için “darbeye yardım ettikleri” iddiasıyla yarın mahkemeye çıkacak.

Tutuklu olan diğer 35 öğrenci 31 Ocak-2 Şubat 2023 tarihleri arasında “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılanacak.

Tahliye edilen 66 öğrenci ise, 14-16 Mart 2023 tarihlerinde yine “örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla yargılanacak.

31 Ocak’ta hakim karşısına çıkacak öğrencilerden, 6 yıldır Silivri’de tutuklu olan askeri öğrenci Burak Doğan, “Suçsuzluğumu bildiğim için vicdanım rahat, fakat ailemin içinde düşürülmüş olduğu onur kırıcı durumu içime sindiremiyorum” diyor.

HAPİSTE DERS ÇALIŞARAK İKİ ÜNİVERSİTE KAZANDI

Burak Doğan, İstanbul Yeşilköy’deki Hava Harp Okulu’na girdiği 2015 yılında abisi Serdar Doğan ile birlikte.

28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden savunma yapacak olan Burak Doğan, Gaziantepli işçi bir baba ile ev hanımı bir annenin oğlu olarak 1997’de dünyaya geldi. İlk, orta ve liseyi devlet okullarında okudu. 2015 yılında Hava Harp Okulu’na girdi.

Tutuklandıktan sonra cezaevindeki imkanlarla ders çalışarak iki üniversite kazanan Doğan, 2020 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünü, bu yıl ise İstanbul Arel Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ni burslu olarak okumaya hak kazandı.

Kronos’un ulaştığı ilk savunmasında, darbe girişimini Sultanbeyli gişelerine geldiklerinde halktan öğrendiğini söyleyen Burak Doğan, “Halk yavaş yavaş araçların yanına gelmeye başladı, bizlere cep telefonlarını gösterip darbe olduğunu söylüyorlardı. Ben ilk kez halkla o sırada temas kurdum, darbeyi de ilk kez orada öğrendim. Sabaha kadar orada bekledik ve en son polislerle Sultanbeyli karakoluna geldik.” dedi.

“KESİNLİKLE SİLAHIMI KULLANMADIM”

Burak Doğan, Silivri Cezaevi.

Olaylar sırasında silahını kullanmadığını belirten Doğan, “Hatta silahımın emniyetinde sorun vardı, en ufak bir temasta seriye geçiyordu. Diğer arkadaşlar halk korkmasın diye silahlarını koridorda topladı. Ben bütün gece birisine zarar verebilir diye elim emniyette olacak şekilde silahımı tuttum.” ifadelerini kullandı.

Doğan şöyle devam etti: “Vatanına, milletine hizmet etsin diye evladını Hava Harp Okulu’na gönderen ve bizzat devletin görevlendirdiği komutanlara emanet eden ailem tüm masumiyetime ve suçsuzluğuma rağmen bu davada sanık olarak yargılandığım için haksızlığa uğratılmıştır. Suçsuzluğumu bildiğim için vicdanım rahattır fakat ailemin içinde düşürülmüş olduğu onur kırıcı durumu içime sindiremiyorum.”

Burak Doğan’ın 7 Kasım 2017’deki savunması.

 

6 YILDA SULTANBEYLİ GİŞELERİ DAVASI: 122 KİŞİ YARGILANDI

15 Temmuz’da Yalova’daki Tatbiki Eğitim Kampı’nda olan 116 Hava Harp Okulu öğrencisi o gece ‘terör tatbikatı var’ denilerek 4 otobüse doldurulup kamptan çıkarıldı.

İstanbul’daki okullarına götürüldüklerini zanneden öğrenciler Sultanbeyli Köprüsü’nde halkla karşı karşıya getirildi. ‘Darbe girişimi’ni köprüye geldiklerinde öğrenen öğrenciler, otobüslerinden inip halka birlikte İstiklal Marşı’nı okudukları halde darbeye teşebbüs iddiasıyla tutuklandılar.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Burak Doğan’ın da olduğu 116 Hava Harp Okulu öğrencisine 25 Mayıs 2018 tarihinde müebbet, üç rütbeli askere ağırlaştırılmış müebbet, üç ere de beraat verdi.

Karar mahkemesinde son savunmasını yapan bir başka öğrenci E.M., “Bu mahkeme salonuna bir bakmanızı istiyorum. Sol tarafınızda suçsuzluğumuzu bilen, gözleri yaşlı bir şekilde aylardır çıkmamızı bekleyen ailelerimiz oturuyor. Müşteki kısmının ise boş olduğunu görüyorum. Basın kısmında ise yalnızca bir kişi oturuyor. Bu tablo bile aslında tüm bu sürecin özeti niteliğinde” demişti.

 

O gece Sultanbeyli-Tuzla Mehmetçik Vakfı bölgesinde bulunan halktan bazı kişiler de mahkemede öğrencilerin lehine tanıklık yaptı. Tanık Muammer Aslan, “Öğrencilerin darbeden haberi yoktu kesinlikle. Halktan birtakım kimseler öğrencilere kendi telefonlarından videolar izletti, bizimle İstiklal Marşı okudular. Biz en büyük asker bizim asker diyerek onları alkışladık. Biz askerlerle bunları yaşarken hiç polis yoktu, gece saat 2.30-3.00 gibi sadece 4 polis geldi. Öğrenciler polis ne dediyse onu yaptı, baştan beri polislerin direktiflerine uyuyorlardı ve otobüse geçtiler, sonra otobüsten hiç inmediler” dedi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, aradan 4 yıl geçtikten sonra tüm öğrencilere verilen müebbet hapis cezası kararlarını öğrencilerin darbeden haberi olmadığı gerekçesiyle 21 Haziran 2022’de bozdu.

Darbeye teşebbüsten beraat eden öğrencilerden 66’sı, aynı gün “yurt dışına çıkış yasağı” şartıyla tahliye edildi. 50 öğrencinin ise tutukluluğunun devamına karar verildi.

YANDAŞ MEDYA HEDEF GÖSTERDİ

O gece Silivri’nin önü 66 aile için bayram yerine dönerken, kendi çocuklarının hangi gerekçelerle bırakılmadığını anlamayan 50 aile karara tepki gösterdi. A Haber, Sabah iktidar yanlısı yayınlar beraat ettikleri halde tahliye edilmeyen 50 öğrenciyi hedef gösteren haberler yayınladı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com