Dolar 26 TL'de kalıcı değil. Zira kur ve enflasyon yapışık ikizdir. Bundan böyle çarşıda ve pazarda “Fişli mi, fişsiz mi” münakaşaları geri gelecektir. Örneğin tuvalet kâğıdını fişsiz alana yüzde 10’a yakın indirim anında. Türkiye’de kayıt dışı ekonominin yüzde 35’i bulduğu tahmin ediliyordu. Bundan böyle kayıt dışı ekonomini payı yüzde 40’ı geçerse şaşırmayın.
Seçim geride kaldı, iktidar köprüyü geçti. Seçim ekonomisinin faturasını kendisine oy verenler kadar oy vermeyenler de ödeyecek.
Seçimi kazanmak uğruna havaya saçılan paralar sebebiyle bütçede kara delik büyüdü. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) mart ayından beri emekli aylığı alacağı günü bekliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aylıkları ne kadar geç bağlarsa o kadar iyi. Kasa bomboş. Kasayı doldurma vazifesi yine vatandaşa kaldı. Sıka sıka delik kalmasa da yine kemer sıkılacak. İğneden ipliğe ne varsa zam geliyor.
Doları fırlatacak ne varsa hepsi bir arada son vergi torbasından çıktı.
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİNDE x2 TARİFESİ
Cumhuriyet tarihinin en ağır vergi yükü altında inleyen vatandaş için temmuz ayında torbadan çıkan vergi zamlarından birkaçı:
Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni (MTV) herkes iki defa ödeyecek. 30 Haziran’a kadar ödeyenler için de geçerli. Devlet ilk defa, “Ödenmiş vergiyi tekrar ödeyin.” diyor.
Akaryakıt mamûlleri ile tütün ve alkollü içeceklere yüzde 14,82 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan maktu vergi oranlarını 5 katına kadar artırabilecek.
Kurumlar vergisi oranı yüzde 25 artırılarak, yüzde 25’e çıkarıldı. Bankalar ve sigorta şirketleri gibi finansal kuruluşlar için yeni vergi oranı yüzde 30 oldu.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Tapu, pasaport ve diğer harçlar yüzde 50 arttı. 3 yıllık pasaport talep eden 5 bin 500 TL’yi gözden çıkaracak.
Yolcu beraberi telefon (IMEI) kayıt harcı 6 bin 91 TL’den 20 bin TL’ye çıkarıldı.
Tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yüzde 50 arttı.
Talih oyunları vergisinde artış oranı ise, yüzde 100.
ZENGİN İLE FAKİR AYRIMI GÖZETMEYEN FAHİŞ ARTIŞ
En fahiş artış ise, Katma Değer Vergisi’nden (KDV). Genel KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye, mobilya ve özel öğretim ücretleri gibi kalemlerde KDV yüzde 8’den yüzde 10’a çıktı.
Zamlı KDV oranları 10 Temmuz Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak.
Zam zam zam… Tuvalet kâğıdının KDV oranı yüzde 8’den yüzde 20’ye çıktı. Sabun, deterjan, ıslak mendil, peçete ve şampuan için de yüzde 20 KDV ödenecek.
KAYIT DIŞI EKONOMİNİN EN PARLAK GÜNLERİ
Bundan böyle çarşıda ve pazarda “Fişli mi, fişsiz mi” münakaşaları geri gelecektir. Örneğin tuvalet kâğıdını fişsiz alana yüzde 10’a yakın indirim anında.
Türkiye’de kayıt dışı ekonominin yüzde 35’i bulduğu tahmin ediliyordu. Bundan böyle kayıt dışı ekonomini payı yüzde 40’ı geçerse şaşırmayın.
İşin en hazin tarafı vergi zamlarında bunlar henüz başlangıç. Yaz zamlarının bir de hazan mevsimi var.
Böylesine ağır vergi yüküne rağmen bütçe açığı sene sonunda 750 milyar TL’de kalırsa hükûmet kendini başarılı addedecek.
Memur ve emekli maaşları ile asgari ücret artışları enflasyon tsunamisinde iki ayda buharlaşacak. En düşük emekli aylığını 7 bin 500 TL’ye çıkarmışlardı. Ancak kök aylık artırılmamıştı.
EMEKLİYE KÖK AYLIK DARBESİ
Seçim öncesinde emekli bundan sonraki zamların 7 bin 500 TL üzerine ilave edileceğine inandırıldı. Oysa kök aylık ile aradaki farkı Hazine’nin SGK’ya transfer ediyordu.
Temmuzda yüzde 25 zamma rağmen en düşük emekli maaşı yine 7 bin 500 TL. Köprü geçildiğine göre ver mehteri Erkan!
Vergi zamları enflasyonu hortlatacak ve yüksek faiz-yüksek kur-yüksek enflasyon sarmalına giren Türkiye, Arjantin yolunda son sürat ilerleyecek.
Erdoğan patika yolun sonunda bütün faturayı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e kesecek.
—————————————
İletişim için:
https://www.youtube.com/turhanbozkurt
Twitter: @turhanbozkurTV
https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/
e-posta: [email protected]