TCMB faizi yıl sonuna kadar yüzde 30-yüzde 35 aralığına yükselttiğinde KKM’de asgari getiri bu seviyeye çıkar. Döviz dönüşümlü KKM hesapları için yüzde 35, TL’deki yüzde 50’den daha cazip. Üstelik stopaj yok. Faiz artışını yatırımcı dövizde kısmen kâr satışı ya da ucuzdan toplama fırsatı olarak görecek.
Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, kur korumalı mevduat (KKM) kalesini yıkmak için 21 Temmuz’da ilk füzeyi ateşlemişti.
Her ne kadar füzeden evvel kameraların önünde mevduat faizi ile politika faizi arasındaki farkı koltuğa geçtiği ilk ayda nasıl azalttıklarından dem vursa da bu defa bankalara, “TL mevduatın faizini artırın.” talimatı verdi.
Keskin dönüşle kendi kendini tekzip eden Erkan resmî enflasyonun yüzde 70’e doğru tırmandığı bir dönemde bankaların TL mevduata yıllık yüzde 45 civarında bir faiz taahhüt etmesinin TL’nin acılarını dindirmeye kâfi gelmeyeceğini yaşayarak öğreniyor.
KKM’DEN ÇIKAN PARA YİNE DÖVİZE GİDİYOR
KKM’den çıkış hızı beklentilere cevap vermedi. İki ayda sadece 70 milyar liralı KKM’den çıktı. Ancak KKM kalesini terk edenler tahminlerin aksine TL mevduat yerine dövize meyletti.
Döviz tevdiat hesapları 167 milyar dolardan 180 milyar dolara tırmandı. Yastık altına giden dövizler hariç dolarizasyon tam gaz. Her 100 liralık mevduatın 67 lirası dövize endeksli.
Sebebi sır değil. Devalüasyon yorgunu vatandaş artık TL’ye itimat etmiyor.
TCMB’nin enflasyona karşı faiz silahını çekmiş olması KKM’de yıllık faiz ya da kâr payı oranlarını da artırıyor.
21 Eylül Perşembe günü TCMB politika faizini yüzde 27,50 ya da yüzde 30 seviyesine yükseltirse KKM’de asgari kazanç oranı aynı seviyeye çıkacak.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Üstelik bu kazançlar yüzde 8 ile yüzde 15 arasında değişen oranlardaki stopajdan (Gelir Vergisi tevkifatı) da muaf.
TCMB faizi yüzde 30-yüzde 35 aralığına yükselttiğinde KKM’de asgari getiri bu seviyeye çıkar.
Döviz dönüşümlü KKM hesapları için yüzde 35, TL’deki yüzde 50’den daha cazip.
KKM’de üç aylık getiri net yüzde 8,50. TL’de yüzde 45’in neti (Stopaj) yüzde 38,50’ye tekabül eder. Üç aylık getirisi yüzde 9,50 eder. KKM için kur farkı garantisi de cepte.
FAİZ ARTIŞI İLE KKM ARASINDA SIKIŞTI KALDI
Merkez Bankası kendi kazdığı kuyuya düştü. Faiz artarsa KKM’nin faizi de artacak. Diğer tarafta bankalar TL mevduatına verebilecekleri faizde sınıra dayandı.
TCMB yarın faizi artırdıktan sonra 24 Ağustos’ta olduğu gibi 1,5 milyar doları arka kapıdan satarsa birileri yine ucuza dolar toplayacak.
İhracatımız hız kesti. Avrupa Birliği’nin lokomotifi Almanya tekliyor. Turizm gelirleri beklentileri karşılamaktan uzak. Doğalgaz ve petrol fiyatları yeniden tırmanıyor. Petrolün (Brent) 12 aylık ortalama fiyat tahmini 90 dolardan 100 dolara çıktı.
Enerji ithalatının artacağı kış aylarında dış ticaret açığı katlanacak. Cari açık 50 milyar doları geçecek.
BOTAŞ’IN GAZPROM’A BORCU NE OLACAK?
Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) 2023 yılında Rusya’nın enerji devi Gazprom’a tek sent ödemedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Seçimi’nden evvel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek için tahsilatı tehir ettirmişti.
Sayılı gün çabuk geçti. 15 milyar dolarlık fatura 2024 yılında faizi ile tahsil edilecek
12 ay içinde 210 milyar dolar dış borç ödemesi, asgari 50 milyar dolar cari açık ve BOTAŞ’ın gecikmiş borcu…
Nasıl ödenecek? Döviz açığı nasıl finanse edilecek? İki ayda bavulla 12,5 milyar dolar gelmişti. Taşıma su ile değirmen dönmez.
KKM’den çıkış ve TL mevduata geçiş için atılan adımlarda ilk ay tam bir hayal kırıklığı.
Faiz artışına rağmen Türkiye hiperenflasyon girdabında.
Enflasyonist ortamda enflasyon beklentilerinin çok altında mevduat faizleri ile bankaların mudiyi TL’ye geçişe nasıl ikna edeceği meçhul!
DOLAR DÜNYADA ZİRVEYE DOĞRU TIRMANIRKEN…
TCMB faizi az ya da çok artırsa bile dolar/TL kurunun hızlanacağı bir döneme girdik. Yıl sonuna kadar ilk safha. Olabildiğince baskı altında tutulsa (78 günde 1 TL arttı) bile dolar dünyada tırmanıyor.
1 Nisan 2024 tarihinden sonra 2’nci safhada kesin devalüasyon ve stagflasyon (durgunluk+hiperenflasyon) var.
TCMB, 21 Eylül Perşembe günü keskin faiz artışına giderse ve kurda düşüş olursa dövizde kâr satışı olabilir.
Döviz dönüşümlü KKM hesapları açılabilir. Dipten döviz toplanabilir. Tamamen TL’ye geçmek mevcut şartlarda fazla riskli. Kur er ya da geç patlayacak.
Doları bir aydır 27 TL’de tutan TCMB ateşle oynaya dursun, Borsa İstanbul (BİST) son bir haftadır satışlar hızlandı. Borsa niye düştü?
AB: DEMOKRASİDE GERİYE GİDİLDİ, MÜZAKERE BAŞLAYAMAZ
Avrupa Parlamentosu’nun zehir zemberek Türkiye Raporu’na Erdoğan’ın “Gerekirse AB ile yolları ayırırız.” cevabı yatırımcıyı tedirgin etti.
Zaten seçimin akabinde iddia edildiği gibi nitelikli ve kalıcı yabancı yatırım gelmedi. Borsa’da 7 milyon yatırımcının 4 milyonunun portföy tutarı 50 bin TL’den daha az.
Kur sun’i bir şekilde tutulduğu için BİST’in dolar bazında artış yanıltıcı olabilir.
2022’de TL bazında yüzde 190, dolar bazında yüzde 100 artan Borsa için öyle bir yıl kısa vadede gelmeyecek. Artan faizler bankaların kârlılığını azaltacak.
Dünyada 10 yıllık Amerikan tahvilininin faizi 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye (%4,358) tırmandı. Risk iştahı azalıyor. Para bolluğu değil, dolar kıtlığı kapıda.
MEVDUAT FAİZİ İLE BORSA REKABET EDEMEZ
TL mevduatın faizi reel olarak tatmin edici olmasa da 32 günlük vadede vur-kaç yapan yatırımcı için garantili bir kazanç olarak görülüyor. Böyle bir iklimde BİST’te ralli devam edebilir mi?
En mühimi sabit faizli 10 yıllık Hazine tahvilleri bankacıların uykularını kaçırıyor. Faiz artarken bahsi geçen tahvillerin fiyatı düşüyor.
Finansman maliyetleri şirket bilançolarını tarumar edecek kadar arttı. Ticarî kredi faizleri yüzde 50’yi aştı. İhtiyaç kredilerinin yıllık maliyeti yüzde 100’e yaklaştı. Şimşek vanayı daha da kısacaklarını belirtiyor.
31 Mart 2024 Mahallî İdareler Seçimi yaklaştıkça TCMB, Erdoğan’ın yeni U dönüşleri ile sarsılacak.
Faiz, enflasyon ve döviz kuru aynı anda artıyorsa rezerv paraya sahip olmayan bir ekonomi bütün bu şoklara nasıl mukavemet edecek?
KÖTÜSÜ GEÇTİ, EN KÖTÜSÜ SEÇİMDEN SONRA
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası’nın yeni A takımı için cicim ayları bitti, bitecek…
Şimşek’in işaret ettiği yolun sonu da görünüyor. Hayat pahalılığı artarken, zengini ihya eden servet transferi devam edecek.
1 Nisan 2024 sabahı, 29 Mayıs 2023 şafağından daha karanlık olacak. Tasarruflar nasıl muhafaza edilebilir? Döviz mi, TL mi?
Piyasalarda son 5 yılda olup bitenler malî müşavire sormaya hacet bırakmayacak kadar öğreticiydi.
Kötüsü geçti, en kötüsü geliyor.
—————————————
İletişim için:
https://www.youtube.com/turhanbozkurt
Twitter: @turhanbozkurTV
https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/
e-posta: [email protected]