Dünya Kalp Günü Nedir? Avrupa’da en fazla tansiyon hastasının olduğu ülke hangisi?

Dünyada en yaygın hastalıkların başında gelen hipertansiyonun Avrupa'da en sık görüldüğü ülke Hırvatistan oldu. Eurostat'ın verilerine göre Türkiye'de 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 16.4'ü yüksek tansiyon ile mücadele ediyor.

TARIK ENGİN 30 Eylül 2021 YAŞAM

Dünyada ve ülkemizde yaşamı en sık tehdit eden sağlık problemleri arasında ilk sırada yer alan “Kalp ve Damar Hastalıkları”na dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı sağlamak amacıyla her yıl 29 Eylül “Dünya Kalp Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Dünya Kalp Gününde kardiyovasküler hastalıkları önlemek ve küresel etkileri azaltmak için halkın bilinç düzeyini artırmak amaçlamaktadır. Kalp rahatsızlıkları arasında en sık görünen hastalıkların başında ise tansiyon geliyor. Peki, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında tansiyon hastasının olduğu ülke hangisi? Türkiye’de durum ne?

Uzun yıllar hiçbir belirti vermediği için ‘sinsi hastalık’ olarak nitelendirilen hipertansiyon; kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, böbrek yetmezliği ve periferik damar hastalığı için majör risk faktörünü oluşturuyor. AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre, 2019 yılında AB ülkelerinde 15 yaş ve üzeri kişilerin yüzde 22’si yüksek tansiyona sahip. Yaşlı bir nüfusa sahip olan Avrupa kıtasında, birçok ülke ortalamanın üstünde yer alıyor. Türkiye ise listenin son sıralarında.

HIRVATİSTAN NÜFUSUNUN NEREDEYSE YARISI TANSİYON HASTASI: SON SIRADA İRLANDA VAR

Eurostat’ın verilerine göre, Avrupa kıtasında nüfusa oranla tansiyon hastalığı ile en fazla uğraşan ülke Hırvatistan oldu. AB üyesi olmayan ülkede 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 37.3’ü yüksek tansiyon hastası. Bu alanda Hırvatistan’ın ardından Baltık ülkesi Letonya geliyor. AB ülkeleri arasında zirvede yer alan Letonya’da 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 31.7’si tansiyon hastalığı ile mücadele ediyor. Hipertansiyon rahatsızlığının nüfusa oranla en sık görüldüğü diğer Avrupa ülkeleri ise şu şekilde: Macaristan (yüzde 31.5), Litvanya (yüzde 29.9), Bulgaristan (yüzde 29.7) ve Sırbistan (yüzde 29.6).

AB’nin dev ülkelerinden olan Almanya ise AB ortalamasının üstünde yer alıyor. Almanya’da 2019 yılında 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 26.2’si yüksek tansiyon ile mücadele ediyor. Bu alanda hipertansiyon rahatsızlığının en az görüldüğü ülke İrlanda oldu. Ada ülkesinde 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 11.6’sında hipertansiyon görülürken, İrlanda’yı yüzde 15.1 ile Norveç, yüzde 15.5 ile Lüksemburg ve yüzde 15.7 ile Romanya takip ediyor. Sağlıklı yaşam konusunda Avrupa’da her zaman bir adım önde olan Hollanda’da ise 15 yaş ve üstü nüfusun sadece yüzde 16.1’i hipertansiyon rahatsızlığını yaşıyor.

EUROSTAT’A GÖRE TÜRKİYE’DE NÜFUSUN YÜZDE 16’SI, TKD’YE GÖRE 20 MİLYON TANSİYON HASTASI VAR

Eurostat’ın verilerine göre Türkiye’de 15 yaş ve üstü nüfusun yüzde 16.4’ü hipertansiyon ile mücadele ediyor. Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Dünya Hipertansiyon Günü’nde yayımladığı raporda Türkiye’deki hipertansiyon hasta sayısını 20 milyon kişi olarak duyurmuştu. Türkiye’de her 3 erişkinden 1’inin hipertansiyon hastası olduğunu ve yaklaşık yüzde kırk beşinin bunun farkında bile olmadığını açıklayan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, “Ülkemizde yüksek tansiyon hasta sayısı 20 milyona yaklaştı. Dünyada her gün birçok insan hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı hastalıklardan kaybediliyor.

Herkese çağrıda bulunan Prof. Dr. Erol, “Toplumun her kesimi ve tüm kurumlarımızla göstereceğimiz duyarlılıkla, sadece tuzu azaltarak bile bu ölümleri önleyebiliriz” demişti.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com