Dünyanın saygın hukukçularından yeni Yargıtay Başkanı’na açık mektup

Belçika, Polonya, İrlanda ve ABD'den hukukçulardan Yargıtay Başkanı Kerkez'e çağrı: AİHM Yalçınkaya kararı uygulayın. Hakimleri ve kolluk kuvvetlerini insan hakları konusunda eğitin. Hesap verebilirliğin sağlanması için bağımsız bir denetim komitesi kurun.

SEVİNÇ ÖZARSLAN 03 Haziran 2024 GÜNDEM

Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez (ortada).

Dünya Hukuk Vakfı Başkanı Javier Cremades ve Polonya Anayasa Mahkemesi Eski Yargıcı Prof. Dr. Miroslaw Granat’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda saygın hukukçu yeni seçilen Yargıtay Başkanı Sayın Ömer Kerkez’e mektup yazarak yargı bağımsızlığı çağrısı yaptı.

Dünya Hukuk Vakfı Başkanı Javier Cremades, Lincoln Üniversitesi öğretim görevlileri ve aynı zamanda hukukçu olan Dr. Chloë Gilgan, Dr. Maria Xiouri, Dr. Nicolas Kang-Riou, Polonya Anayasa Mahkemesi Eski Yargıcı-Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Miroslaw Granat, Uluslararası Ceza Hukuku Araştırmacısı ve KU Leuven Öğretim Görevlisi Zoë Grossi, New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Johan Heymans ve Belçikalı ceza avukatı ve yazar Walter van Steenbrugge’nin imzaladığı, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının öneminin vurgulandığı mektupta, evrensel hukuk standartlarına göre suç teşkil etmeyen faaliyetler nedeniyle aralarında 18 yaş altındaki çocukların da 28 kız öğrencinin gözaltına alınması ve 10 üniversite öğrencisinin tutuklanmasına ilişkin endişeler dile getirildi.

AİHM kararıyla suç olmadığı sabit olan ByLock uygulamasını kullanmak, Bank Asya’da hesabı olmak veya sendika üyesi olmak gibi eylemlerden birçok gözaltı ve tutuklama olduğunun vurgulandığı mektupta tutuklama emirlerinin ve polis sorgulamalarının hukuksuzluğuna dikkat çekildi.

Yazılan açık mektupta yeni Yargıtay Başkanı Kerkez’den,

* Gözaltına alınan kız çocukları ve tutuklanan üniversite öğrencilerinin dahil olduğu davaların derhal ve kapsamlı bir şekilde incelenerek uluslararası hukuk standartlarına uygunluğun sağlanması,
* AİHM Yalçınkaya kararının tam olarak uygulanması,
* Hakimler ve kolluk kuvvetlerine yönelik uluslararası insan hakları standartları konusunda eğitim programları,
* Yargı sisteminde şeffaflığın ve hesap verebilirliğin sağlanması amacıyla bağımsız bir denetim komitesinin kurulması,
* Yargı bağımsızlığının dış baskılara karşı güçlendirilmesi, istendi.

Mektuba Dünya Hukuk Vakfı Başkanı Javier Cremades, Lincoln Üniversitesi öğretim görevlileri Dr. Chloë Gilgan, Dr. Maria Xiouri, Dr. Nicolas Kang-Riou, Polonya Anayasa Mahkemesi Eski Yargıcı-Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Miroslaw Granat, Uluslararası Ceza Hukuku Araştırmacısı ve KU Leuven’de Öğretim Görevlisi Zoë Grossi, New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Johan Heymans ve Belçikalı İnsan Hakları ve Ceza Avukatı ve yazar Walter van Steenbrugge gibi isimler imza attı.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com