‘Erdoğan tek adam rejimini tek imzayla kurmuş, eğer AYM kararlarını yok sayarsa…’

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan: "Erdoğan yetkisi olmadığı halde tek adam rejimini tek imzayla kurmuş!.. Ben söylemiyorum AYM söylüyor. Peki, AKP/MHP koalisyonu bir yıl içinde gerekli değişiklikleri yapmazsa ne olur? Bu durum da ılımlı otokrasiden sert otokrasiye geçeriz."

KRONOS 05 Haziran 2024 GÜNDEM

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Cumhurbaşkanı Erdoğan’a görev süresi dolmadan Merkez Bankası başkanlarını görevden alma ve üniversitelere doğrudan rektör atama yetkisi veren düzenlemeleri de içeren Cumhurbaşkanı kararnamesi ve KHK’ları iptal etmesi gündeme oturdu.

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, “Batı demokrasilerinde kural budur. 2017 yılında referandumda rejim değişti. 2018 yılında Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi. Yetkisi olmadığı halde tek adam rejimini tek imzayla kurmuş!.. Ben söylemiyorum Anayasa Mahkemesi söylüyor… Bu arada altı yıl sonra söylemeleri de ayrı bir garabet!.. Şu tartışılmaz bir gerçek; AKP/MHP koalisyonu daha doğrusu Erdoğan Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra ülkeyi dört yıl daha bu şekilde yönetemez” değerlendirmesinde bulundu.

“Meclis gece gündüz çalışıp Anayasa Mahkemesi’nin istediği düzenlemeyi yapar mı?” diye soran Tezkan, “Peki, AKP/MHP koalisyonu bir yıl içinde gerekli değişiklikleri yapmazsa ne olur? Valla bir şey olmaz…. Anayasa Mahkemesi kararlarını yok hükmünde sayarlar daha önce yaptıkları gibi… Tanımazlar, uygulamazlar… Bu durum da ılımlı otokrasiden sert otokrasiye geçeriz” dedi.

‘ERDOĞAN’IN YAPACAĞI TEK ŞEY VAR’

“O kararnamelere imza atan kişi bilerek isteyerek veya bilmeden istemeden Anayasa’yı ihlal etmiş duruma düşmedi mi?” sorusunu yönelten Tezkan, şunları söyledi:

“Bugüne kadar aldığı yüzlerce karar, yaptığı binlerce atama, onlarca üst düzey görevlendirme Anayasa’ya aykırıysa… Altı yıl boyunca yaptığı çoğu icraatla Anayasa’yı ihlal ettiği Anayasa Mahkemesi tarafından ilan edilmişse… O kişinin istifa etmesi gerekir… Batı demokrasilerinde kural budur. 2017 yılında referandumda rejim değişti. 2018 yılında Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi. Yetkisi olmadığı halde tek adam rejimini tek imzayla kurmuş!.. Ben söylemiyorum Anayasa Mahkemesi söylüyor… Bu arada altı yıl sonra söylemeleri de ayrı bir garabet!.. Neyse!… Bu ayrı bir konu… Şu tartışılmaz bir gerçek; AKP/MHP koalisyonu daha doğrusu Erdoğan Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra ülkeyi dört yıl daha bu şekilde yönetemez… Anayasa Mahkemesi bu şekilde yönetme ehliyetini iptal etti… Yapacağı tek şey var; hemen istifa etmek veya Meclis’e seçim kararı aldırıp sandığın milletin önüne koymak.”


 

“Meclis gece gündüz çalışıp Anayasa Mahkemesi’nin istediği düzenlemeyi yapar mı?” çıkışında bulunan Tezkan, şöyle devam etti:

“Yaparsa rejim tek adam rejimi olmaktan çıkar… Rejim Erdoğan’ın istediği rejim olmaz… Rejim AKP/MHP ikilisinin kurguladığı rejim olmaktan çıkar… Peki, AKP/MHP koalisyonu bir yıl içinde gerekli değişiklikleri yapmazsa ne olur? Valla bir şey olmaz…. Anayasa Mahkemesi kararlarını yok hükmünde sayarlar daha önce yaptıkları gibi… Tanımazlar, uygulamazlar… Bu durum da ılımlı otokrasiden sert otokrasiye geçeriz.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com