Halkbank mafyanın kara para akladığı şirketlere milyonlarca lira kredi vermiş

Ayhan Bora Kaplan'ın kara para akladığı şirketlere ilişkin yapılan MASAK incelemesinde, kamu bankası Halbank'ın mafyaya milyonlarca lira kredi verdiği belirlendi. Kaplan’ın kara para akladığı şirketlere en az 550 milyon 515 bin TL kredi verildiği ortaya çıktı.

KRONOS 05 Haziran 2024 GÜNDEM

Birgün yazarı Timur Soykan, Türkiye’nin gündeminde olan tutuklu mafya lideri Ayhan Bora Kaplan soruşturması için hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) raporunda Halkbank’ın Kaplan’a ait şirketlere milyonlarca lira kredi verdiğini tespit ettiğini duyurdu. Soykan, “MASAK raporunda Halkbank’ın bu şirkete kredi yağdırdığı bir tablo ile anlatıldı. 2021-2022 yıllarında 25 kredi verilmiş. Kamu bankasından, yani halkın bankasından mafyanın şirketine verilen toplam kredi miktarı: 480 milyon 515 bin TL. MASAK raporu, Halkbank’ın Ayhan Bora Kaplan’ın kara para akladığı şirketlere en az 550 milyon 515 bin TL kredi verildiğini ortaya koyuyor” dedi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan Ankara Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan’ın ifadesinde Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan’ın adı geçiyordu. Şevket Demircan, firari gizli tanık Serdar Sertçelik’in TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın yanı sıra Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan hakkında iddialarda bulunduğunu öne sürmüştü.

18 Aralık 2023 tarihli 423 sayfalık MASAK raporunda Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün kara para aklama sistemi incelendi. Ayhan Bora Kaplan’ın eşi, sevgilisi, kardeşi, eniştesi ve adamlarının arasında yer aldığı 53 şüphelinin mal varlığı ve hesap hareketleri incelendi. Suç örgütünün kara para aklamak için kullandığı 50 şirket mercek altına alındı.

Soykan’ın yazısından ilgili bölüm özetle şöyle:

“Ayhan Bora Kaplan davasında TMSF tarafından el konulan 31 şirketten biri; Ayyıldız Tünel Ekipmanları İmalatı Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Bu şirketin sahibi Ozan Can Yıldız görünüyor. Ozan Can Yıldız, SGK kayıtlarında inşaat işçisi, büro işçisi, pazarlama uzmanı olarak kayıtlı. Ayhan Bora Kaplan’a çok yakın bir isim. Ayhan Bora Kaplan’ın kullandığı 06 ABK … plakalı lüks otomobilin satışları bile onun adıyla yapılıyor. Bu otomobilde Ayhan Bora Kaplan silah yakalatmış ve suçu Ozan Can Yıldız’ın kardeşi üstlenmişti.

Ozan Can Yıldız’a ait görünen Ayyıldız Tünel A.Ş., sürekli nakit parayla sermaye artırımı yapıyordu. MASAK, sermaye artırımlarının kara parayla yapıldığına ise yeni uyandı.

2017 yılında para transferleriyle 11 bin 843 TL para girişi olan şirket 2023 yılında şahlanıyor. 1 milyar 748 milyon 961 bin TL para girişi oluyor. 2023 yılında 1 milyar 127 milyon 206 bin TL para çıkışı oluyor.

KARA PARA YETMEMİŞ

Ama kara para yetmiyor, şirket kamu bankasından yüz milyonlarca kredi alıyor.

MASAK raporunda şu tespit yapıldı: “Özetle şirketin ticari faaliyetlerinin yanında sürekli sermaye arttırımı ile ve bankalardan kullandığı kredi ile büyüdüğü anlaşılmıştır.”

MASAK raporunda Halkbank’ın bu şirkete kredi yağdırdığı bir tablo ile anlatıldı. 2021-2022 yıllarında 25 kredi verilmiş. Kamu bankasından, yani halkın bankasından mafyanın şirketine verilen toplam kredi miktarı: 480 milyon 515 bin TL.

Halkbank, mafyanın kara parasının aklandığı Ayyıldız Tünel A.Ş.’ye 1 Haziran 2022 tarihinde tek seferde 150 milyon TL kredi vermiş.

Halkbank ise bu iddialar üzerine bir açıklama yapmıştı. Açıklamada “Bahse konu şahıs veya ortağı olduğu şirketlere, belirtilen tutarda ve teminatsız kredi kullandırımı söz konusu dahi değildir. Eski bölge yöneticimizin görev değişiminin söz konusu işlemlerle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır” denildi.


 

TUTUKLANAN POLİS MÜDÜRÜNDEN HALKBANK İDDİASI

Ancak MASAK raporu, Halkbank’ın Ayhan Bora Kaplan’ın kara para akladığı şirketlere en az 550 milyon 515 bin TL kredi verildiğini ortaya koyuyor.

Peki, Halkbank neden Kubilay Özdöl’e sahip çıktı? Yoksa skandal daha yukarılara mı tırmanıyordu?

Gizli tanık Serdar Sertçelik’in açıklamalarından sonra tutuklanan Ankara Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ifadesinde Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan’ın adı geçti. Şevket Demircan, Serdar Sertçelik’in TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın yanı sıra Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan hakkında iddialarda bulunduğunu söyledi. Ancak bu iddialar, polis müdürlerinin tutuklanmasından sonra karanlıkta kaldı. Serdar Sertçelik acaba hangi iddialarda bulunmuştu?

Ayrıca diğer kamu bankalarından Ayhan Bora Kaplan çetesiyle bağlantılı şirketlere kredi verildiğine dair bilgi MASAK raporunda yer almadı.”

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com