Helikopter kazasında ölen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir?

Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkenin dini lideri Hamaney'e en yakın isimlerden biriydi. ABD'nin yaptırım listesindeydi, Kürt kadın Mahsa Amini'nin ahlak polisleri tarafından öldürülmesi sonrası patlak veren olaylarda sert tavrıyla dikkat çekmişti.

KRONOS 20 Mayıs 2024 DÜNYA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopter, Azerbaycan sınırında düştü. Enkaza bir gün sonra ulaşılırken, Reisi’nin öldüğü açıklandı. İran’da 2021 seçimlerini kazanarak cumhurbaşkanı olan İbrahim Reisi, ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e en yakın isimlerden biri olarak görülüyordu.

Artı Gerçek’in haberine göre, 85 yaşındaki Hameney’in potansiyel halefi gözüyle de bakılan Reisi, bir yandan sertlik yanlısı bir din adamı ve 1980’lerde İslam Devrimi karşıtı binlerce siyasi mahkumun idam edilmesinde sorumluluğu bulunan eski bir yargı yetkilisiydi. Son olarak, Kürt kadın Jîna Mahsa Amini’nin 16 Eylül 2022’de ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınması sonrası ölmesi üzerine patlak veren ve çok sayıda eylemcinin öldürüldüğü, gözaltına alındığı ve bazılarının idam edildiği protestolardaki sert tavrıyla tepki çekti.

Reisi, destekçilerinin gözündeyse, bölgedeki Amerikan ve İsrail politikalarına karşı ‘direniş ekseni’nin önde gelen aktörlerinden biriydi, İran’ın nükleer programı konusunda taviz vermemesi de taraftarlarından övgü toplamıştı.

Reisi 1960 yılında, İran’ın ikinci büyük kenti olan ve Şiilerin kutsal saydığı Meşhed’de doğdu. Din görevlisi olan babası, İbrahim Reisi beş yaşındayken öldü. Reisi ise babasının izinden giderek, 15 yaşındayken kutsal Kum kentinde ilahiyat okumaya başladı.

HAMANEY’E YAKIN

Öğrencilik yıllarında, Batı destekli Şah yönetimine karşı kitlesel protestolara katıldı. Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin liderliğindeki 1979 İran İslam Devrimi’nin Şah yönetimini devirmesi sonrasında ise yargıda görev yapmaya başladı. Çeşitli kentlerde savcılık yaparken, bir yandan da 1981’de cumhurbaşkanı seçilen Ayetullah Ali Hamaney tarafından eğitiliyordu.

Reisi, daha 25 yaşındayken Tahran’da savcı yardımcılığına getirildi. Bu pozisyondayken, 1988 yılında kurulan ve sonradan ‘Ölüm Komitesi’ olarak anılacak gizli mahkemelerdeki dört yargıçtan biri oldu. Söz konusu mahkemelerde siyasi faaliyetleri nedeniyle zaten cezaevinde bulunan binlerce siyasi hükümlü yeniden yargılandı ve idam cezasına çarptırıldı. Bu kişilerin büyük çoğunluğu, solcu Halkın Mücahitleri Örgütü’ne üyeydi.

İnsan hakları grupları, yaklaşık 5 bin kadın ve erkeğin idam edilip isimsiz toplu mezarlara gömülmesindeki sorumluluğu gerekçesiyle, Reisi’den eleştirilerini hiç esirgemedi. Reisi ise bu idam cezalarındaki rolünü hiçbir zaman kabul etmedi. Bununla birlikte, söz konusu idamların, Ayetullah Humeyni’nin bir fetvasına dayanmaları gerekçesiyle meşru olduğunu savundu.

Reisi sonrasında, devlet makamlarında hızla yükseldi. 1989-1994 arasında Tahran Başsavcılığı görevinde bulundu. 1994’te Devlet Denetleme Kurumu Başkanlığı’na atandı, bu görevde 10 yıl kaldı. 2004’e gelindiğinde ise Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcılığı görevine atandı. 2014’te İran Genel Başsavcılığı’na atandı. 2016’daysa, Hamaney tarafından, İran’ın en önemli ve varlıklı kuruluşlarından biri olan İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığı’na getirildi.

2017 SEÇİMLERİNİ RUHANİ’YE KARŞI KAYBETTİ

Reisi, cumhurbaşkanlığına ilk kez 2017’de aday oldu. Bu seçimleri, ilk turda yüzde 57 oranında oy alan mevcut cumhurbaşkanı Hasan Ruhani kazandı, ikinci olan Reisi’nin oranı yüzde 38’de kaldı.

Seçim yenilgisi, Reisi’nin imajını zedelemedi. Hamaney kendisini Mart 2019’da, ülkenin en güçlü pozisyonlarından biri olan Yargı Erki Başkanlığı’na getirildi. Reisi bu görevdeyken, eski Yargı Erki Başkanı Ayetullah Amuli Sadık Laricani’nin dönemiyle ilgili üst düzey yargı yetkililerine yönelik “yargıda yolsuzluk” soruşturmalarını başlattı; görev süresi boyunca sık sık ülkenin en büyük sorunlarından sayılan yolsuzlukların üzerine gitme vurgusu yaptı. 2021 seçimlerinde de kampanyasını, yolsuzluk karşıtlığı üzerine kurdu.

Yargı Erki Başkanlığı sürecinde, uyuşturucu bağlantılı suçlara idam cezası verilmesi ve bu cezaların infaz edilmesi konusunda reformlar yaparak öldürülen mahkum sayısını azalttı. Ancak özellikle de Kürt kadın Jîna Mahsa Amini’nin 16 Eylül 2022’de ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alınması sonrası ölmesi üzerine patlak veren protestolarda eylemcilere verilen idam cezalarının baş sorumlularından biri olarak görüldü.


 

ABD’NİN YAPTIRIM LİSTESİNDE

ABD’nin eski başkanı Donald Trump, siyasi tutukluların idam edilmesinde ve 2009’daki seçimlerden sonra protestoların bastırılmasında oynadığı rol gerekçesiyle Kasım 2019’da, Reisi’yi yaptırım listesine aldı.

Reisi’nin özel hayatıyla ilgili ise çok fazla şey bilinmiyor. Eşi Cemile Reisi, Tahran’daki Şehit Beheşti Üniversitesi’nde ders veriyor. Çiftin iki yetişkin kızı var. Aynı zamanda, Reisi’nin kayınpederinin Meşhed’de sertlik yanlısı tavrı ile tanınan din görevlisi Ayetullah Ahmed Alamolhoda olduğu biliniyor.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com