Amerikan Doları 8,40 TL'ye kadar gerilerken, uzmanlar kurdaki düşüşün geçici olduğunun altını çiziyor.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) başta olmak üzere pek çok yabancı kuruluşun yıl sonu için dolar tahmini 9,50 TL-10 TL arasında değişirken temmuz sonunda dolar TL karşısında değer kaybetmeye başladı.
Dolar 8,40 TL’nin de altını gördü. Yaz aylarında döviz kurlarının daha sakin bir seyir takip ettiğine işaret eden uzmanlar, dolardaki son düşüşün sebeplerini şöyle sıralıyor:
1) Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından üye ülkelerin özel çekim hakkı (SDR) artırıldı. Bu çerçevede Türkiye’nin 1,5 milyar dolar olan SDR’si iki hafta içinde 6 milyar dolara çıkarılacak.
2) Son iki yılda görülmedik bir gurbetçi akını var. Tatil için Türkiye’ye gelen gurbetçilerin yaklaşık 4 milyar euro getirdiği tahmin ediliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
3) Afganlar sebebiyle gerek Avrupa’dan gerekse Amerika’dan ciddi bir yardım söz konusu. 4 milyar dolar civarında toplam bir para girişi bekleniyor.
MERKEZ BANKASI YÜKSEK FAİZ İLE DOLARI TUTMAYA ÇALIŞIYOR
4) 10 Amerikan tahvillerinin faizi düşüyor. Bunun sebebi ise Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımının şimdilik mümkün olmadığını açıklaması olarak gösteriliyor.
5) Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 14,5’e yükseltti. Enflasyon artışı sebebiyle politika faizinin hâlihazırdaki yüzde 19 seviyesinde kalabileceğine dair beklentiler arttı.
6) TL mevduatına stopaj avantajı 31 Eylül 2021 tarihine kadar uzatıldı. Bu da dövize olan talebi azalttı.
7) Turizm gelirlerinin geçen yıla göre artıda seyretmesi de döviz talebini yaz aylarında göreceli olarak azalttı.
“DÜŞÜŞE ALDANMAYIN, KRİZ ÇOK DERİN”
Kronos ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerinin -60 milyar dolara kadar gerilediğine işaret ederek, “Kalıcı bir döviz girişi olmadan ve enflasyonu tek haneye indirmeden TL’nin toparlanması mümkün değil. Döviz kurlarındaki düşüşler geçici. Kurumların içinin boşaltıldığı, Merkez Bankası bağımsızlığından eser kalmadığı bir dönemde ne enflasyon düşer ne de döviz kurları.” tespitinde bulundu.
Bozkurt, hükûmetin erken seçim kararı için hazırlık yaptığını belirterek, “Seçim sathı mailine girildiğinde Merkez Bankası’ndan faizleri indirmesi istenecek. Bu baskı önümüzdeki aylarda daha bariz hâle gelecek. Çünkü kredilerle tüketime dayalı büyüme körüklenecek.” dedi.
Bozkurt, IMF’den gelen SDR takviyesinin brüt rezervleri artıracağını, net rezervlerdeki eksi bakiyenin en önemli risk faktörü olarak kalmaya devam edeceğini vurguladı.
Yüzde 19 haftalık repo faizi (politika faizi) ile Türkiye, dünyanın en yüksek faizini ödeyen 7’nci ekonomi.