Reisi’nin ölümü kaza mı, suikast mı: Hava gayet açıktı, 30 saniye sonra…

İbrahim Reisi'nin konvoyunda bulunan Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Gulam Hüseyin İsmaili, kaza anını anlattı: "Hava gayet açıktı. Pilotumuz 30 saniye sonra ana helikopterin yanımızda olmadığını fark etti."

KRONOS 22 Mayıs 2024 DÜNYA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasına ilişkin soru işaretleri devam ediyor. Reisi’nin helikopterine eşlik eden konvoydaki Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Gulam Hüseyin İsmaili, kaza anını anlattı.

Reisi’yi taşıyan helikopterin aralarında olduğu 3 helikopterin seyri sırasında koşulların ve havanın son derece normal olduğunu anlatan Gulam Hüseyin İsmaili, “Pilotumuz 30 saniye sonra ana helikopterin yanımızda olmadığını fark etti. Koşullar son derece normal, sıradandı ve zor bir durum yoktu” dedi.

İran devlet kanalı IRIB’e açıklamalarda bulunan İsmaili, İranlı yetkilileri taşıyan 3 helikopterden birinde olduğunu, Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilerin bir diğer helikopterde yolculuk ettiğini ifade etti.

İsmaili, uçuşun başlarında havanın açık olduğunu ve barajın alt tarafından Tebriz’e doğru yol aldıklarını anlattı. Songon Bakır Madeni’nin bitişiğindeki bölgede yaklaşık yarım saatlik yolculuk yaptıklarını belirten İsmaili, ardından rotanın alanın bitişiğindeki vadide bulut kümelenmesi oluştuğunu söyledi.

‘BULUTLARA GÖRE DAHA ALÇAKTAYDIK’

Vadi tabanın sisli olduğuna ancak havanın gayet açık olduğuna dikkat çeken İsmaili, “Bu noktanın küçük bir alanında bulutlar vardı ama uçuş yüksekliği açısından bu bulutlarla aynı seviyedeydik hatta biraz daha alçaktaydık” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı’nı taşıyan helikopteri aramak amacıyla içinde bulunduğu helikopterin pilotunun geri döndüğünü anlatan İsmaili, “Yardımcı pilota ‘Neden geri dönüyorsunuz?’ diye sordum. ‘Helikopterlerden birinin gelmediğini, acil iniş yaptığını varsayıyoruz çünkü ne kadar çağrı yaparsak yapalım telsiz iletişimimiz kesiliyor ve cevap vermiyor.’ dedi. ‘Pilot, 1 dakika 30 saniye önce telsiz iletişimimiz olduğunu’ söyledi” dedi.

‘BULUTUN ALTINA GİRMELERİ MÜMKÜN DEĞİLDİ’

Helikopterin döndüğü noktada alanın üzerinde birkaç tur attığını ancak bulutlardan dolayı aşağıyı iyi göremediklerini belirten İsmaili, “Bulutun altına girmeleri mümkün değildi. Birkaç turdan sonra Songon madeni yakınlarında iniş yaptık” diye konuştu.

Takip Et Google Haberler
Takip Et Instagram
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com