Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Kur’an'da yer alan bir ayetle ilgili yaptığı yorumlar nedeniyle sosyal medyada hedef gösterildi, ölüm tehditlerinin hedefi oldu. Prof. Dr. Öztürk, tepkiler sonrasında emekliliğini istedi.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Kur’an’daki bazı ayetler üzerine yaptığı konuşma sonrası iktidara yakın birçok ismin de dahil olduğu büyük bir sosyal medya linçine maruz kaldı. Prof. Dr. Öztürk, tepkiler karşısında üniversiteden emekliğini istedi.
Prof. Dr. Öztürk’ün bir programda yaptığı ve gizlice çekildiği anlaşılan görüntülerde, Kur’an Kerime ve ayetlere yönelik eleştirel ifadeleri yer alıyordu. Öztürk’ün sözleri Yeni Şafak, Takvim, Star Gazetesi, En Son Haber gibi iktidara yakın yayın organları tarafından haberleştirildi, akademisyenin üniversiteden ihraç edilmesi çağrısı yapıldı.
CÜBBELİ: ALLAH SİZE SORACAK
Öztürk’ü hedef gösterenler arasında İsmailağa cemaatinin “ekran yüzü” Ahmet Mahmut Ünlü (Cübbeli Ahmet) de katıldı. Ünlü, sosyal medyada oluşturulan “#MustafaÖztürkİhraçEdilsin” etiketini kullanarak, “Kur’ân’ın vahiy olduğunu inkâr eden Mustafa Öztürk’ün ilâhiyatta hâlâ çocuklarımızı zehirlemesine ne kadar daha göz yumacaksınız? Vebâldesiniz! Allâh size soracak!” ifadelerini kullandı.
ÖLÜM TEHDİDİ
Ünlü’nün bu çağrısına yanıt verenlerden birinin sözleri ise diğerlerinden hayli farklı oldu. Twitter’da @krtll_hf ismini kullanan bir sosyal medya kullanıcısı, Öztürk’e hem ağır hakarette bulundu hem de öldürülmesi gerektiğini yazdı.
“KUR’AN-I KERİM’İ YAKANA NE TEPKİ VERİLDİYSE ÇOK DAHA ALASI VERİLMELİ…”
Sosyal medyada @suat_kir hesabının sahibi de Öztürk’e yönelik tehdidi, “Kur’an-ı Kerim’i yakan kişiye ne tepki verildiyse buna çok daha alası verilmeli. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde görevli Mustafa Öztürk; Kur’an-ı Kerim’i söverken görevde kalmamalı bu Müslümanlar için yüz karası bir durumdur” sözleriyle dile getirdi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Kendisine yönelik linç girişimi ve eleştirilere karşılık Prof. Dr. Mustafa Öztürk, çalıştığı üniversiteden istifa etti, akademiye veda etti. Öztürk sosyal medya hesabından dekanlığa yönelik “Emekliliğimi talep ediyorum. Bu konuda gereken işlemlerin yapılmasını saygılarımla arz ederim” ifadelerini içeren bir belge paylaştı. Öztürk paylaşımına ilişkin değerlendirmesinde ise, “Bugün itibariyle akademiye, akademisyenliğe ve ilahiyat alemine veda ediyorum. Artık yeter. Benden bu kadar” ifadelerini kullandı.
İLAHİYATÇI MUSTAFA ÖZTÜRK KİMDİR
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 1965’te Giresun’un Keşap ilçesine bağlı Kaşaltı köyünde doğdu. 1983’te Giresun İmam-Hatip-Lisesi’nden, 1987’de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu.
1987-1999 yılları arasında İçel/Mersin ve Giresun’da öğretmen olarak görev yaptı. 1998’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Tefsir Anabilim Dalı’nda “Muvaffakuddîn el-Kevâşî: Hayatı, Eserleri ve Tefsirdeki Metodu” isimli teziyle yüksek lisansını tamamladı. 1999’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne araştırma görevlisi olarak atandı. 2001’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2002’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Tefsir Anabilim Dalı’nda “Tefsirde Bâtınîlik ve Bâtınî Te’vil Geleneği” isimli teziyle doktorasını tamamladı ve bu çalışması Kitâbiyât Yayınları tarafından “Kur’an ve Aşırı Yorum” adıyla yayımlandı.
2003 yılında Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim dalına yardımcı doçent olarak atandı. 2005’te “Kur’an’ın Mu’tezilî Yorumu: Ebû Müslim el-İsfahânî Örneği” isimli çalışmasıyla doçent, 2011’de profesör oldu.