Bilecikte çalıştıkları fabrikaya giden kadın işçiler, "İş yok, artık gelmeyin" denilerek fabrikaya alınmadı. Bir açıklama yapılmadan içeri alınmayan kadınlar, "Ne iş veriyorlar, ne de tazminatımız" derken, Disk Gıda İş Sendikası "İşverenler böyle yaparak, işçilerin işe gelmediğini öne sürüp tazminatsız çıkış veriyor" dedi.
Bilecik Organize Sanayi Bölgesi’nde dondurulmuş meyve ve sebze üretimi yapan Memur Gıda Tarım ve Depoculuk şirketinde çalışan ve büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler, bu sabah iş yerlerine geldiklerinde “İş yok, artık gelmeyin” denilerek fabrikaya alınmadı.
‘NE İŞ VERİYORYAR NE DE TAZMİNATLARIMIZI’
ANKA‘nın haberine göre; Memur Gıda Tarım ve Depoculuk işçisi kadınlar fabrika önünde bir araya gelerek, iş yerlerine alınmamalarına tepki gösterdi. Kendilerine bir açıklama yapılmayan kadınlar, tazminatların verilmesini istedi. Yaşadıklarını anlatan bir işçi, “Bizi saat 5’te gönderdiler, hiçbir kağıt imzalatmadan ‘Gidin iş yok’ dediler. ‘Ayın 1’inde gelin iş var’ dediler. Geldiğimizde kapıları kapattılar. Ne iş veriyorlar, ne de tazminatımızı. İş vermiyorlarsa, tazminatımızı versinler. Biz başımızın çaresine bakarız” diyerek tepkisini dile getirdi.
Bir başka işçi de çalıştıkları sırada yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken mola sürelerine uyulmadığını, mesai saatlerinden daha uzun süre çalıştırıldıklarını anlattı.
‘İŞE GELMEDİ’ DEYİP, TAZMİNATSIZ ÇIKIŞ VERİYORLAR’
Memur Gıda Tarım ve Depoculuk şirketinde işçilerin yaşadığı sorunları anlatan DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Olcay Ozak, şunları söyledi:
“Burası 59 kişinin çalıştığı bir iş yeri. 10 yıllık çalışan da 8 yıllık da 5 yıllık da. İşçilerin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. İşçiler işe gittiklerinde kapı duvar. Kimse bir açıklama yapmıyor. İşçilerin çıkışları da verilmiyor. İşçileri sendikamızın avukatlarıyla buluşturduk. İşverenler böyle yaparak, işçilerin işe gelmediğini öne sürerek tazminatsız çıkış veriyor.
‘ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NIN GÖZÜ ÖNÜNDE GERÇEKLEŞİYOR’
İşçiler, bilgi alabilecek bir yetkili de bulamıyor. Organize Sanayi bölgesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının gözü önünde gerçekleşiyor bunlar. Bu durumla ilk defa karşılaşmıyoruz. İşverenin bildirimde bulunması gerekiyor. İşçilerin tazminatlarının ve çıkışlarının verilmesi gerekiyor. İşçiler, kapının önünde bekletiliyor.”