Saadet lideri Karamollaoğlu, muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayının Kılıçdaroğlu olmasına temkinli yeşil ışık yaktı: “Çok iyi etüt edilmeli.”
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi liderleri, 28 Şubat 20222 pazartesi günü “güçlendirilmiş parlamenter sistem” çalışmasını geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyuna açıklayacak.
Toplantının evsahiplerinden, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “6’lı ittifaka” dönüşmesi beklenen muhalefetin yol haritası ve güncel siyasi gelişmelere ilişkin BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı.
Karamollaoğlu, muhalefetin cumhurbaşkanı adayının “seçilmesinde tereddüt edilmeyecek” bir aday olması gerektiğini belirterek “O aday Sayın Kılıçdaroğlu olursa, o da olur. Ama iyi araştırılması, iyi etüt edilmesi gerekir” dedi.
Karamollaoğlu, kendisinin de katıldığı 6 muhalefet liderinin 12 Şubat’ta gerçekleştirdikleri “yuvarlak masa” toplantısıyla ilgili MHP lideri Bahçeli’nin “Masanın gizli ayağı HDP” yönündeki açıklamalarına ise “Bu doğrudan doğruya yalan” diye tepki gösterdi.
5 SAAT NE KONUŞULDU?
Karamollaoğlu beş saat süren muhalefet partisi liderlerinin toplantıda ne konuşulduğunu, “Ne yapacağız diye oturduk, konuştuk. Yemek yedik önce bir defa. Sonra da bu meselelere nasıl yaklaşalım meselesi daha çok gündeme geldi. İyi bir sohbet oldu doğrusu. Genelde böyle bir birlikteliğe ihtiyaç olduğuna temas edildi. Hiçbir konunun üzerinde uzun uzun durulmadı. Sadece bu işin, bu çalışmaların devam etmesinde, bunun ileride somutlaşma aşamasına gelindiğinde detaydaki meselelerin de zaman içinde konuşulmasına karar verildi. Sürenin uzun olması, çok detaylı önemli konuların ayrı ayrı konuşulduğu manasına gelmiyor” sözleriyle açıkladı.
Millet İttifakı isminde değişiklik yapılmasını gerekli görmediğini kaydeden Karamollaoğlu, “Tabii farklı kanaatte olanlar da var. İsim de aslında kapsayıcı. Aynı zamanda ideolojik olmayan bir isim. Bundan dolayı da değişiklik olmasını ben şahsen gerekli görmüyorum” dedi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
‘28 ŞUBAT DAYATMASINA KARŞI BİR TAVIR OLDUĞUNU SÖYLEMEK BİLE MÜMKÜN’
Karamollaoğlu, altı liderin “güçlendirilmiş parlamenter sistem” deklarasyonunu açıklayacağı tarihin 28 Şubat olarak seçilmesiyle ilgili tartışmaların sorulduğu soruya da “Aslında tam bir tesadüf oldu. Hatta 28 Şubat tarihi zikredilince, ister istemez herkes şöyle bir durdu. Yani niye 28? Biz bunu 28’inde değil de 7’sinde (Mart) yapsak… Bu da düşünüldü. Ama sadece 28 olduğu için bunu 7’sine tehir etmenin pek de önemli olmadığını, hatta bizim yönümüzden, 28 Şubat dayatmasına karşı bir tavır olduğunu söylemek bile mümkün. Biz onun bir tavır olarak algılanmasının daha doğru olduğunu düşündük, 28 Şubat olsun dedik” şeklinde yanıt verdi.
‘YÜZDE 30’LARA İNDİYSE, SEÇİMDE ÇOK DAHA BÜYÜK BİR YENİLGİYLE AK PARTİ’NİN ÇIKMA İHTİMALİ VAR’
Karamollaoğlu, AKP’nin seçimden büyük bir yenilgiyle ayrılma ihtimali olduğunu belirterek, “Şu anda ben Tayyip Bey’in yani Cumhur İttifakı’nın kazanma ihtimalini görmüyorum diyebilirim, veya çok zayıf bir ihtimal olarak görüyorum. Zaten MHP oyları büyük ölçüde erimiş görünüyor. AK Parti’den de kopanlar artık çok açık; başbakanlık, bakanlık yapan insanlar artık bu partiyi terk ettiler. İnsanlar fikirlerini beyan ederken endişe ediyor. Onun için de kendi fikirlerini açıkça dile getirenler bile yüzde 30’lara indiyse, seçimde çok daha büyük bir yenilgiyle AK Parti’nin çıkma ihtimali var” dedi.