Çadır satışı skandalıyla gündemde olan Kızılay’ın maden suyunda yüksek miktarda arsenik tespit edildi. Analiz sonuçları sonrası Migros, bir şubesindeki 2 TIR maden suyunu Kızılay'a iade etti.
Deprem felaketinde depremzedelere gönderilmesi gereken çadırları sattığı ortaya çıkan Kızılay tartışmaların odağında.
Bu kez de Kızılay’ın maden suyunda insan sağlığını etkileyecek şekilde yüksek miktarda arsenik (ağır metaller) tespit edildiği ortaya çıktı.
Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Kızılay, Afyon’daki fabrikasında ürettiği maden suyunu 2019’da Migros Market’e sattı. Migros, Kızılay’dan aldığı maden sularını 28 Mayıs 2019’da bir özel laboratuvarda analiz ettirdi.
Analiz sonucunda ise maden suyundaki arsenik oranının sınır değerinin iki katı olduğu belirtildi. Belgelerde maden suyu için arsenik sınır değerinin en fazla 10 mikrogram\litre olması gerektiği ancak Kızılay’ın maden suyunda 20 mikrogram\litre arsenik tespit edildiği ifadeleri yer aldı. Maden suyunun halk sağlığı için uygun olmadığını belirten analiz sonuçları Migros’a gönderildi.
2 TIR MADEN SUYU İADE EDİLDİ
Bunun üzerine Migros, Muğla’daki deposundan 32 palet olarak ifade edilen yaklaşık 76 bin şişe maden suyunu Kızılay’a iade etmek için işlem başlattı.
Migros, Kızılay’dan Muğla deposunda bulunan 2 TIR maden suyunu iade alması istendi. Migros’un kurum içi yazışmalarında “depoda alan sıkıntısı yaşandığı, Kızılay’ın ‘bloke edilen’ maden sularını teslim alması’ gerektiği” ifade edildi. Migros’un ülke genelindeki diğer depolarından ne kadar maden suyunu iade ettiği ise bilinmiyor.
Kızılay’ın iade aldığı maden sularını da imha etmeyip yeniden satışını yaptığı iddia ediliyor.
Gıda Mühendisi ve Akademisyen Dr. Bülent Şık, “Mevzuata göre maden sularındaki arsenik miktarının litrede 10 mikrogramı geçmemesi gerekir. Bu sınır değerleri aşan maden sularının piyasaya sunulmaması gerekir. Aksi takdirde yönetmelikte de açık olarak belirtildiği gibi bir halk sağlığı riski ortaya çıkar. Arsenik insan sağlığına zararlı, çeşitli toksik etkileri olan ağır metallerden biridir. Çevre kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde de gıdalara ve sulara arsenik bulaşabilir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) arsenik ve inorganik arsenik bileşikleri insanlar için kansere yol açan toksik bileşenler olduğunu belirtmektedir. İnorganik formları çok daha zehirlidir” değerlendirmesini yaptı.
Şık ekledi: “Kızılay’daki yöneticilerin durumdan haberdar olduğu halde arsenikli ürünleri piyasaya sunmasının da yargılanmayı gerektirecek bir suç teşkil ettiğini düşünüyorum.”
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
MADEN SUYUNUN DEPOLANDIĞI ALAN RUTUBET İÇİNDE
Öte yandan Kızılay’ın Afyon’daki maden suyu fabrikasında bir süre önce çekilen görüntüler de ortaya çıktı. Fabrikada maden suyunun dinlendirildiği bölümün küf içerisinde olduğu görüldü.
Maden suyunun depolandığı alanda duvarların yosun içerisinde olduğu dikkat çekiyor.
Havuz olarak adlandırılan alanın duvarları ve tavanındaki rutubet ile kirlilik ise alanın hijyenden ne kadar uzak olduğunu gösterdi.