HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ'a 30 yıl 3 ay, Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi. Altan Tan ve Ayhan Bilgen devletin bütünlüğünü bozma ile terör örgütü üyeliğinden beraat etti.
Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da yargılandığı Kobani Davası’nın 83’üncü duruşmasında, kararını açıkladı.
Mahkeme, Demirtaş’a 40 yıl, Yüksekdağ’a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.
Mahkeme başkanı karar metninin özetini okumaya başlayınca avukatları sloganlar eşliğinde salonu terk etti. Karar, sanık ve avukatların yokluğunda okundu:
Selahattin Demirtaş hakkında “devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yardım” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, ceza 20 yıl hapis cezasına çevrildi. Demirtaş’a suç işlemeye tahrik suçundan da 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi. Demirtaş’a, Diyarbakır’daki Nevruz konuşması nedeniyle 2 yıl 6 ay, 29 şubat 2016’daki konuşmasında “halkı kanunlara uymamaya teşvik” suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Demirtaş hakkında ayrıca örgüt propagandası suçundan 4 yıl 6 ay, yasadışı gösteriyi tahrik suçundan 3 yıl, 2911 sayılı yasaya muhalefet suçundan 2 yıl 6 ay, suçu ve suçluyu övme suçundan 1 yıl 6 ay, ‘darbeye hayır’ mitingindeki konuşması nedeniyle örgüt propagandası suçundan 2 yıl hapis cezası verildi. Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Figen Yüksekdağ’ın, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 19 yıl hapsine, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapsine ve terör örgütü propagandası yapmak suçundan da 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet suçundan 2 yıl hapsine, ayrıca iki ayrı konuşması nedeniyle de örgüt propagandası suçundan 1 yıl 6’şar ay olmak üzere toplam 3 yıl hapis cezası almasına karar verildi. Seçim yasaklarına aykırı hareket etmek suçundan da 3 ay hapis cezası verilen Yüksekdağ’ın toplam cezası 30 yıl 3 ay olurken, tutukluluk halinin devamına hükmedildi.
Alp Altınörs, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.
Ali Ürküt’e devletin birliğini bozma suçuna yardım suçundan 13 yıl 4 ay, suç işlemeye tahrik suçundan da 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
Ahmet Türk’e devletin bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden ise 10 yıl hapis cezası verildi.
Altan Tan’ın, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile terör örgütü kurma suçundan beraatine karar verildi. Tan, hakkındaki diğer suçlamalardan da beraat etti.
Ayhan Bilgen hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile terör örgütü üyeliğinden ayrı ayrı beraatına karar verildi.
Ayla Akat hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, terör örgütü üyeliğinden ise 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Akat’ın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.
Aynur Aşan hakkında örgüt üyeliğinden 9 yıl 9 ay hapis cezasına karar verildi. Yurt dışına kaçarken yakalanmış olması nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Aysel Tuğluk hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.
Ayşe Yağcı hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden 9 yıl hapis cezasına karar verildi. Yağcı’nın, tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.
Bülent Parmaksız hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl hapis, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi. Parmaksız’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Cihan Erdal hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası kararı verildi.
Dilek Yağlı hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapsine ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Emine Ayna hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden 10 yıl hapis cezası kararı verildi.
Gültan Kışanak’a, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliği suçundan ise 12 yıl hapis cezası verildi. Kışanak’ın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak, tahliyesine hükmedildi.
Günay Kubilay hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
İbrahim Binici’nin, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ve örgüt üyeliği suçundan beraatına karar verildi.
İsmail Şengül hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Meryem Adıbelli, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat ederken, örgüt üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Adıbelli’nin tahliyesine karar verildi.
Mesut Bağcık’ın devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına, örgüt üyeliğinden ise 9 yıl hapsine karar verildi.
Nazmi Gür hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Menzir Çakır’a örgüt üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası verildi.
Pervin Oduncu hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl hapsine, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapsine ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Sabahat Tuncel’e devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt suçundan ise 12 yıl hapis cezasına karar verildi. Tuncel’in tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.
Sırrı Süreyya Önder’in devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile örgüt üyeliğinden beraatına karar verildi.
Sibel Akdeniz’in beraatına karar verildi.
Zeki Çelik hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına karar verildi.
Zeynep Karaman hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezasına karar verildi.
Zeynep Ölbeci hakkında örgüt üyeliği suçlamasına ilişkin yargılamanın tefrik edilerek Mersin’deki dosyası ile birleştirilmesine, propaganda suçundan 3 yıl 9 ay, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat örgüt üyeliğinden ise 9 yıl hapsine, hükmen tutukluluk halinin devamına karar verildi.